Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Szeptember 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gázválság terv készül

Gázválság terv készül

Az Európai Unió ugyanis betilthatja a földgáz kivitelét és elrendelheti az ipari felhasználás korlátozását lakossága ellátása érdekében, ha reális veszéllyé válik az Oroszországból érkező import téli elakadása. Egy ilyen esetre Magyarország kész válságtervvel rendelkezik – számolt be a Reutersra hivatkozva a Világgazdaság.

Kijev a minap arra figyelmeztette a gáz nyugati vevőit, hogy Oroszország az export téli leállítására készül. Moszkva ezt tagadja. Magyarországon kormányrendelet írja le, hogy ellátási zavar, illetve ellátási válsághelyzet esetén mely fogyasztók vételezése milyen arányban és mennyi ideig korlátozható. Az európai gáztárolókba lévő 70 milliárd köbméter gázból a földrész éves gázigényének a 15 százaléka elégíthető ki. A tárolók kihasználtsága 90 százaléknál tart.

Közben élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német biztosa, aki arra buzdította az európai országokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a gázellátás biztonságának növelésére. Az IMF szerint Ukrajnának több milliárd dollárnyi további támogatásra lesz szüksége, ha elhúzódnak a harcok. A Valutaalap úgy véli, az ukrán bankszektornak a korábban vártnál nagyobb pénzkivonással kell megküzdenie, nő az infláció, és az ukrán hrivnya a vártnál jobban gyengült a külföldi devizákkal szemben. Az egész IMF-program sikere azon múlik, hogy a következő hónapokban enyhülnek-e az Ukrajna keleti felében zajló harcok, de az ukrán bruttó hazai termék még ebben az esetben is 6,5 százalékkal csökken ebben az évben.

Egy orosz politikus a CNN adásában azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium újból cáfolta a vádakat. Korábban egy szélsőséges portálon, illetve az orosz sajtóban jelentek meg híresztelések arról, hogy Magyarország Ukrajnának szállít tankokat. Ezt azonban a magyar külügyi tárca, valamint a honvédelmi tárca is azonnal cáfolta.

Részben beigazolódott a nyugati agrártermelők azon félelme, hogy telítődhetnek a piacok, miután Oroszország betiltotta az ellene szankciókat elrendelő országok mezőgazdasági termékeinek importját.Az orosz embargó keményen sújtja a tejpiacot, zavarokat okoz a gyümölcs- és zöldségpiacon, a hús- és haltermékek esetében viszont nincs jelentős hatása. A helyzetből a nagykereskedelmi láncok húznak hasznot, mert tovább tudják csökkenteni a termékek fogyasztói árát.

A moszkvai tőzsde az események ellenére enyhe pluszban tudott zárni tegnap , viszont a rubel folytatta a mélyrepülést, a dollárhoz és az euróhoz képest is.Szakértők szerint az orosz tőzsdén csak akkor indulhat el emelkedés, ha konkrét megállapodás születik az ukrán válság rendezéséről. A konfliktus kiterjedése és mély gyökerei miatt azonban nem lehet abban reménykedni, hogy a következő néhány hétben megoldódik a helyzet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár