Városlista
2022. szeptember 29, csütörtök - Mihály

Hírek

2022. Július 23. 15:19, szombat | Helyi

Folytatódik Dombó várának régészeti feltárása

Folytatódik Dombó várának régészeti feltárása

Az ásatási szezon július közepétől egy hónapon keresztül tart majd.

Folytatódik Dombó várának régészeti feltárása az ELKH BTK Régészeti Intézetének szervezésében, Dombóvár Város Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiumának finanszírozásával 2022-ben

Az ásatási szezon július közepétől egy hónapon keresztül tart majd. A helyszínre érkező régészek az idei évre több kutatási célt is kitűztek maguk elé: a még fel nem tárt részeket talajradarral vizsgálják át, további, eltemetett falmaradványok után kutatva, valamint az írott forrásokból ismert, már korábban megtalált kaputorony teljes feltárását tervezik, továbbá folytatják a keleti várfal kibontását is. A számítógépes rekonstrukció Buzás Gergely régész, múzeumigazgató (MNM Mátyás Király Múzeum) munkája.

A 14. század végén vagy a 15. század elején épült erősség a Csák nembeli Dombai család rezidenciájaként és birtokközpontjaként szolgált közel másfél évszázadon keresztül. A család felemelkedésével párhuzamosan történt meg a vár teljes kiépítése, folyamatos bővítése. A Dombai Hunyadi Mátyás uralkodása alatt érték el karrierjük csúcsát, amikor az első Dombai Pál a király főlovászmestere, míg unokaöccse László a kamaramestere lett. A család legismertebb tagja mégis a következő generációhoz tartozó második Dombai Pál lett, akit a hagyomány híres jogtudósként tart számon, mivel tagja volt annak a testületnek, amelyre Werbőczy István Hármaskönyvének a véleményezését bízták.
Dombóvár város az ő tiszteletére idén tavasszal egy szobrot is állíttatott, amely a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény előterében tekinthető meg. A vár végleges formája, reneszánsz kiépítése az őt követő nemzedék, Dombai János és Farkas idején valósult meg, akárcsak a család másik, nyéki erősségéé is (Felsőnyék, Tolna m.).

Az egykori főúri rezidenciára vonatkozóan csak elenyésző szűkszavú írott adat áll a rendelkezésünkre, ezért alapvetően a régészettudomány segítségével lehet csak ismereteket szerezni róla. A 150 évig tartó virágzást 150 lassú hanyatlás, majd a pusztulás követte.

A 16. század közepén a főúri rezidenciából jelentéktelen hódoltsági végvár lett, egyre kisebb számú várkatonasággal. Az oszmánok kiűzése után került Esterházy Pál herceg tulajdonába a környező földekkel és településekkel együtt. Ekkor készült el egy viszonylag részletes leírás a töröktől visszafoglalt, már pusztulófélben levő erősségről. A várat végül a bécsi udvari haditanács romboltatta le 1702-ben.

A vár maradványa ismert volt a kutatók számára és már a 18-19. századi szakirodalom is úgy tartotta számon, mint Dombai Pálnak, a híres jogtudósnak a várát. A szisztematikus, roncsolásmentes régészeti kutatása azonban csak az 1980-as években indult meg, amikor Miklós Zsuzsa, az MTA Régészeti Intézetének munkatársa rendszeresen terepbejárásokat és légifotózást végzett a lelőhelyről. A kutatásban az áttörést az ásatások megkezdése jelentette; ekkor sikerült tisztázni a vár kiterjedését, alaprajzi elrendezését, a fontosabb építési, illetve átépítési fázisait.

Az évről évre folytatódó feltárások egyre több, korábban ismeretlen részletet hoznak felszínre. A régészek a hagyományos módszerek mellett a terepen a legkorszerűbb geofizikai és adatfelvevő rendszereket is bevetik annak érdekében, hogy az egykori erősségről minél részletesebb képet kapjanak. A hatalmas mennyiségű régészeti lelet feldolgozása is folyamatban van, amit az ország különböző tudományos kutatóintézeteiben dolgozó szakemberek végeznek, szintén a legkorszerűbb módszerekkel: az üveg- és kerámialeletek összetételét elektonmikroszondával, illetve röntgen-pordiffrakciós módszerrel, míg például az építéshez használt téglák pontos korát termolumineszcens eljárással vizsgálják.
Az elmúlt évek eredményei alapján elkészült a vár elméleti rekonstrukciója is, amely ugyan nem tekinthető még egy végleges változatnak, azonban jól szemlélteti az egykori impozáns építmény nagyságát és szépségét.

Címkék: ásatás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 10:27, szerda | Helyi

Népszerű és sikeres volt a DOM-BOR-FESZT borfesztivál

A szervezők lehetőséget biztosítottak a helyi és az idei vendég, teveli Veres Pincészet legkiválóbb termékeinek megismerésére.

2022. Szeptember 27. 10:57, kedd | Helyi

Sportágválasztó rendezvényre várták az érdeklődőket Dombóváron

A Dombóvári Sportszövetség és Dombóvár Város Önkormányzata által szervezett sportágválasztó rendezvényre 1100 óvodás és iskolás korú fiatal érkezett és versenyzett egymással iskolája színeiben.

2022. Szeptember 26. 11:03, hétfő | Helyi

Békés Sándor Megváltó hajnalok című könyvét mutatják be Dombóváron

A bemutatót szeptember 30-án 17 órakor tartják a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium könyvtárában.

2022. Szeptember 26. 09:07, hétfő | Helyi

Letartóztatásban a dombóvári zsaroló páros

A Dombóváron elfogott 21 éves férfi és 22 éves nő hosszabb ideje telefonon zaklatta a nő egyik régi ismerősét, védelmi pénz fejében félmillió forintot követeltek tőle.