Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2019. Május 15. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

Fényképeken a vasutasok egykori lakhelyei

A József Attila Általános Iskola aulájában május 8-án Mészárosné Fodor Klára nyitotta meg azt a kiállítását, ami az idén 100 esztendős Újdombóvár régi polgári házait mutatja be Tilinger Sándor fotós képein.

A helytörténész az alapfokú oktatási intézmény diákjainak műsora után arról beszélt, hogy a fényképeken látható lakóépületek jó része egyidős az éppen egy évszázada kialakított településrésszel. Ő és az Újdombóváron lakó Kiss Béla alpolgármester kutatta fel azokat a családi házakat, amiket a vasút fejlődése miatt az ország minden részéből ide érkezett és itt letelepedni szándékozó családok számára kezdtek felhúzni 1919-től. Az akkori építészek igyekeztek elhagyni a hagyományos paraszti világra emlékeztető formákat, ezek helyet olyan ingatlanokat terveztek, melyek az utcafrontra néztek kettő, vagy négy ablakukkal és nyeregtetőt kaptak. Azóta közülük számosat átalakítottak, újakra cserélték a tönkrement nyílászárókat, így nem volt könnyű dolga neki és az önkormányzati vezetőnek akkor, amikor feltérképezték a 100 évvel ezelőtti stílusjegyeket még teljes egészében, vagy már csak részben magukon hordozó családi házakat.
A településrész eredeti arculatát bemutató tárlat képeinek elkészítésére Tilinger Sándor lokálpatrióta fotóst kérték fel, aki örömmel vállalkozott a feladat teljesítésére. A fényképeiből összeállított tárlat a Hamulyák Közalapítvány támogatásával valósult meg, az a hónap végéig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 16. 09:00, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozás kerékpárverseny miatt

A közlekedőknek ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítaniuk Tamási térségében.

2019. Augusztus 15. 08:39, csütörtök | Helyi

A Dombai család rezidenciáját kutatják

Július 8-tól egy hónapon keresztül az elmúlt évekhez hasonlóan az ország különböző településeiről érkezett régészek, egyetemi hallgatók és önkéntesek folytatták a Gólyavár 2014-ben megkezdett feltárását.

2019. Augusztus 14. 15:23, szerda | Helyi

Lánykérés tűzoltó módra

Nem mindennapi, megható jelenetnek lehettek tanúi augusztus 13-án a bikali Puchner Kastélyszálló dolgozói és vendégei.

2019. Augusztus 14. 08:59, szerda | Helyi

Tóth Lili Anna jól teljesített a nemzetközi mezőnyben

A 3000 méteres síkfutásban Tóth Lili Anna indult magyar színekben.