Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Február 05. 21:43, szombat | Helyi

Felállva tapsolt a közönség a sásdi fúvósoknak

Felállva tapsolt a közönség a sásdi fúvósoknak

A tavaly technikai okok miatt elmaradt hagyományos év végi koncertjét pótolta be évadnyitó hangversennyel január 29-én a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar. Az Elek Péter vezetésével működő társaság zajos sikert aratott változatos műs

A rendezvényről készült fotók ide klikkelve megtekinthetők, azokat a Sásdi Általános Művelődési Központ (ÁMK) bocsátotta rendelkezésünkre. A galéria elérhető a Szórakozó negyedből is.

A Sásdi ÁMK Általános Iskolájának aulájában összegyűlt mintegy százötven fős közönség előtt először Szabó Lászlóné könyvtáros mondta el Tóth Jánosnak A zene varázsa című versét.

A szavalatot Kengyel Zsuzsannának, az ÁMK igazgatójának köszöntője követte. Először a zene jelentőségéről, embert formáló szerepéről beszélt. Röviden áttekintette az 1974-ben úttörőzenekarként indult együttes eddigi történetét. Mióta Elek Péter 1987-ben átvette a vezetést, sokat színesedett a repertoárjuk. Fújtak már Ausztriában, Svájcban és több alkalommal Lengyelországban. 1999-ben megkapták a „Sásd Városért” díjat. 2005-ben a megyei kulturális nívódíjat, valamint az országos szakszövetség „Arany” és „Kiemelt arany” minősítését szerezték meg. 2007 óta elmaradhatatlan résztvevői a Pécsi Adventnek. 2010-ben előbb nagy sikert arattak a pécsi Nemzetközi Vasutas Zenekari Fesztiválon, majd nyáron megnyerték a Magyar Fúvószenei Nagydíjat koncertinduló kategóriáját. Mielőtt átengedte volna a főszerepet a zenekarnak, az igazgatónő még beszámolt idei terveikről. A sásdi fúvósok idén több nemzetközi és külföldi minősítő versenyre is készülnek, de a Pécsi Nyár és a Pécsi Advent is a célkeresztjükben található.

A szavakat ezután kétrészes zenés műsor követte, amelynek első felét viszonylag fajsúlyos darabok töltötték ki. De azért nem kellett vájtfülűnek lennie a sásdi közönségnek ahhoz, hogy jelentkezzen náluk a műélvezet. Először a walesi születésű T. J. Powell Castell Coch című koncertindulóját, majd a mai értelemben vett hegedűversenyt megteremtő Giuseppe Torellitől a Sinfonia No. 6. című virtuóz barokk művét jutalmazták tapssal. De maradt még erre bőségesen energiájuk és kedvük a műsor első részének második felében is. Ekkor előbb a népszerű amerikai zeneszerző, Robert Finn Rhapsodia című fúvószenekari fantáziája, majd az 1925-ben Hercegszántón született magyar komponista és zenepedagógus, Farkas Antal rendkívül mutatós Üveges tánca váltott ki nagy elismerést. Ezen utóbbi művel köszönte meg számos támogatója nagylelkűségét a zenekar. A szünet előtt még felhangzott előadásukban egy újabb koncertinduló, a pécsi születésű Jakab László Viktória című műve. Ennek eljátszásával is hozzájárult ahhoz az ötventagú együttes, hogy tavaly júliusban Pécsen Magyar Fúvószenei Nagydíjat érdemeljenek ki.

Hangversenyük második részében a sásdi fúvósok könnyedebb zeneművekkel folytatták. A számos álnéven alkotó Kees Vlak holland zeneszerző New York Overture-je a Nagy Almát hozta közelebb a közönséghez. Ezzel a művel kívántak a zenekar tagjai sikeres felvételit Elek Petrának a New York-i Bard College-ba, és kívánták, hogy ismerje meg a várost élőben is, és ne csak a zenén keresztül. A bejelentésre intenzív tenyérösszecsapásokkal reagált a hálás publikum. A nyitányt musicalzene követte. Andrew Lloyd Webber József és a színes szélesvásznú álomkabátja szólalt meg. A bibliai alak történetébe a zene eszközeivel kukkanthatott bele a közönség.

A muzsikálást ünnepélyes pillanatok szakították meg. Szokás, hogy a zenekar minden évadzáró koncertjén köszönti jubiláló tagjait. A múlt év végén elmaradt hangverseny helyett ezt most tették meg. Kengyel Zsuzsanna és Szeifer Csaba, a Sásdi ÁMK Művelődési Központ és Könyvtár Intézmény-egységének vezetője, valamint Elek Péter karnagy oklevéllel köszönte meg a trombitás Schneider Péter és a harsonás Márfai Balázs 5 éves, a klarinétos Hideg Gábor 20 éves és a baritonos Pónya Péter 25 éves eredményes aktivitását.

Itt nyílott alkalom arra is, hogy a fúvósok megköszönjék kisegítő zenészeik színvonalas hangszeres munkáját. Kardos Tünde, Németh Ágnes, Graics Barbara, Németh Krisztina és Vörös Máté klarinétosok, Tóth Gabriella szaxofonos, Urszuly Szabolcs kürtös, valamint a tubán játszó Katreiner István és Nyirati Károly vett át kis ajándékokat.

A köszönetnyilvánítások zárásaként Elek Péter ragadta magához a szót. Mint elmondta, úgy döntöttek, hagyományt teremtenek azzal, hogy mostantól évről-évre megválasztják az év ifjú zenekari muzsikusát. A koncert előtt szavaztak a tagok, és kiderült, hogy a két legtöbb voksot kapott zenész között a karnagy nem tudott és akart dönteni. Így hát a 2010. év zenészei Tóth Ada és Elek Petra lettek.

A műsor a Glennie-Smith-Hans Zimmer-Harry Gregson-Williams szerzőhármas A szikla című akciófilm-zenéjével folytatódott. Az ezt követő mű felhangzása előtt használta ki a kínálkozó lehetőséget az együttes arra, hogy kifejezzék hálájukat a zenekar mögött álló Hegyhát Fúvós Egyesületnek a személyi jövedelemadó 1%-ából felajánlott támogatásokért.

Ezután népszerű rockdallamok másztak a jelenlevők fülébe a Jay Bocook hangszerelésében felhangzó Queen Koncertben. A hangulat pedig csak tovább fokozódott Mikis Theodorakis Zorba táncával. A fúvószenekarra hangszerelt szirtakival az együttes Hengericsné Zsuzsa nénit köszöntötte nyugdíjba vonulása alkalmából, és így igyekeztek megköszönni sok éves segítő munkáját.

A befejezőnek szánt darab végén előbb még ülve, majd felállva előadott vastapssal jelentkezett a közönség. Így aztán nem maradt más választása Elek Péter karnagynak, mint hogy a zenészekkel feleleveníttessen egy darabot a régi repertoárjukból. Lehár Szamosmenti indulójának trióját rendhagyó módon énekszóval párosítva adták elő a sásdi fúvósok. Ez persze újabb vastapsot eredményezett, amely oda vezetett, hogy az együttes még megfejelte műsorát Siegfried Rundel Barcelona című paso dobléjével.

A nem mindennapi kulturális élmény végén magukra maradt zenészek és más meghívottak pohárköszöntővel, valamint szendvicsek, sütik és italok társaságában vezették le az 2011-es évadnyitó koncert kellemes fáradalmait, örültek együtt az elmúlt év sikereinek és bizakodtak az idei jó szereplésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.