Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 28. 07:52, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Európa-szerte különleges jogrend segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést

Európa-szerte különleges jogrend segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést

A koronavírus-járvány elleni védekezés értelmében több nyugat-európai ország is különleges jogrendet vezetett be, amelynek keretében veszélyhelyzetet hirdettek ki

a többi közt Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is - közölte legfrissebb elemzését ismertetve a Századvég Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Az európai országok többségének alkotmánya a veszélyhelyzet körülményeinek fennállása esetén rendkívüli döntések meghozatalára hatalmazza fel a kormányokat. Egyes törvények alkalmazását a kabinetek felfüggeszthetik, eltérhetnek tőle és egyéb rendkívüli intézkedést hozhatnak - írták.

Hozzátették: egyes európai kormányok a veszélyhelyzet kihirdetésén felül, vagy azt mellőzve törvényjavaslatok benyújtásával is éltek a további rendkívüli intézkedések meghozatalához.

Ezek elsősorban arra irányulnak, hogy átmenetileg kiterjesszék a kormány hatalmát, hogy az hatékonyabban tudja kezelni és kontrollálni a járvány okozta hatásokat - közölték. A Századvég példaként említi, hogy Franciaországban a parlament kedden megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésére és lehetőséget nyújt a kabinetnek az alapvető szabadságjogok ideiglenes korlátozására.

Ezzel élve Édouard Philippe miniszterelnök a többi közt kijárási tilalmat rendelt el, felfüggesztette az iskolába és egyetemre járást, betiltotta a közösségi rendezvények tartását. A határok mentén korlátozta a szárazföldi, vízi és légi közlekedést, továbbá egészségügyi ellenőrzést végeztet - ismertette a Századvég.

Úgy folytatták, hogy az Egyesült Királyságban szerdán fogadta el a parlament a soron kívül benyújtott törvénytervezetet, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza.

A brit miniszterelnök három hétre kijárási tilalmat vezetett be, amely értelmében a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek beszerzésekor léphet az utcára. Felfüggesztette az oktatási intézmények nyitva tartását, valamint lezárta a határokat a szárazföldi közlekedés előtt - sorolta az elemzés.

Mint közölték, Olaszországban kedden fogadták el azt a törvényrendeletet, amely szerint a miniszterelnök korlátok nélkül, saját rendeletek által kormányozhat és intézkedéseket hozhat a régiók koordinálásával kapcsolatban a tudományos közösség szakmai iránymutatásait követve. Az olasz egészségügyi miniszter saját határozattal bevezethet a fertőzés megfékezésére vonatkozó intézkedéseket - fűzték hozzá.

Jelezték azt is, hogy Olaszországban a többi között országos karantént rendeltek el, azaz kizárólag igazoltan, létfontosságú célból engedélyezett a lakosoknak elhagyniuk otthonukat.

Az elemzés szerint az európai országok járványra adott reakcióinak figyelembevételével megállapítható, hogy a magyar kormány intézkedései és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata nem példa nélküli Európában.

A Századvég megállapítása szerint a fenti példák - beleértve a magyar törvényjavaslatot is - közös vonása, hogy biztosítják a jogállam működését azáltal, hogy a nemzeti kormányok továbbra is a parlamentnek felelnek, és az országgyűlési képviselők kezében tartják az ellenőrzés, felülvizsgálat jogát.

Biztosítják továbbá, hogy az intézkedések nem örökérvényűek a feltételhez kötöttség által, amely jelen helyzetben jogilag időkorlátnak minősíthető. Ezen felül biztosítják az emberi szabadságjogok indokolatlan mértékű sérülésének elkerülését szintén a feltételhez kötöttség és az arányosság elvét alkalmazva - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.