Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Január 05. 18:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Rakonczay Viktória

Erősen közeledik a Kanári-szigetekhez az óceáni kenus

Erősen közeledik a Kanári-szigetekhez az óceáni kenus

A párjával együtt 2007-ben az Atlanti-óceánt átevező és az útról nemrég Dombóváron is előadást tartó Rakonczay Gábor ezúttal a világon elsőként és egyedül kel át kenuval a nagy vízen.

A Fa Nándor tervei alapján és kivitelezésében készült Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenuval Rakonczay Gábor december 20-án indult el a portugáliai Lagosból. Először a Kanári-szigetekig evez, onnan az óceánon átkelve a Karib-szigeteki Antiguában köt ki. Mindezt kísérőhajó, motor és vitorla nélkül.

Gábor szintén óceánátevező feleségétől, Vikitől nemrég kaptuk a hírt, hogy - ha minden jól megy - a férje holnap, a nap folyamán eléri a Gran Canaria szigetet. A tervezett 20 nap helyett - ami önmagában is erős idő lett volna - mindössze 17 nap alatt fogja teljesíteni a Lagos-Las Palmas távot, ami nagyjából 1200 km.

Ezzel az idővel hallatlanul magasra teszi a lécet. Így eléggé nehéz helyzetből indulnak majd azok, akik utána kísérlik meg megdönteni a táv időrekordját. Mivel a világon ő az első, aki kenuval teljesíti ezt a szakaszt, ha „csak” kényelmesen leevezne a Kanári-szigetekre, akkor is magáénak tudhatná az elsőségért járó Guinness World Record elismerést.

Viszont Gábor nem elégszik meg ennyivel, a tőle telhető legtöbbet kihozza magából, így eddig naponta átlagban 68 km-t tett meg. Viki és Gábor közös óceánátevezésekor a világrekordhoz elegendő napi átlagteljesítményük 103 km volt a két evezővel hajtott Tűzhangyával, amely naponta 24 órán keresztül folyamatosan haladt, mivel egész nap egymást váltották.

Gábort most nem váltja fel senki. Amikor alszik, a kenu nagyjából a jó irányba sodródik. A fantasztikus haladás alapja a Fa Nándor által megalkotott remek hajó. De nagyban közrejátszik a felszerelés, élelmiszer gondos megválogatása és behelyezése a hajóba. Fontos, hogy szigorúan csak annyi súly került bele, ami feltétlenül szükséges. Lényeges még a precíz navigálás és nem utolsó sorban Gábor lelki-szellemi összeszedettsége, kitűnő fizikai állapota.

Az expedícióról szombaton reggel 7:43-kor az MTV mutat be összeállítást.

További információk az útról: atlantix.eu

Címkék: Rakonczay Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.