Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Február 08. 23:54, kedd | Helyi

Érdekes szerkezet terve a víztorony lábához: vajon megvalósul valaha is?

Érdekes szerkezet terve a víztorony lábához: vajon megvalósul valaha is?

A Városházán február 7-én megtartott közmeghallgatás első részében vehették át díjaikat a Hunyadi téri víztorony körbekerítésének hosszú távú megoldására meghirdetett önkormányzati ötletpályázat helyezettjei. A győztes egy k

Az 1998 óta a Dombóvár és Környéke Víz- és Csatornamű Kft. tulajdonában lévő, helyi védettséget élvező torony tavaly nyárra annyira rossz állapotba került, hogy a tulajdonos cég kénytelen volt úgy dönteni, drótkerítéssel veteti körül, hogy megóvja az arra járókat a balesetveszélytől. Ezt július 8-án jóváhagyta az önkormányzat, és egyben úgy döntött, valahová a közelbe telepítteti át az építmény lábánál a vízművel közösen létrehozott játszóteret. A SPAR-áruház felé eső térre áthelyezés októberre meg is történt.

A 70-es évek óta használaton kívüli torony tetőszerkezetét még 2001-ben felújították. Az önkormányzat pedig évek óta próbálja rendezni az építmény sorsát. Sokáig vendéglátóipari egység létesítése volt a tervezett hasznosítás, amelyre be is jelentkezett egy balatonboglári cég 2005-ben. Azonban 2006 elejére elálltak vételi, illetve a környék bérlésére vonatkozó ajánlatuktól. Felmerült később a hasonló – tourinform iroda és internetkávézó – tartalmú saját fejlesztés lehetősége is pályázati forrásból, viszont végül ez sem valósult meg.

Azaz tavaly nyár óta állandósult a szomorú látvány: drótkerítés, potyogó vasbetondarabok, több helyen kikandikáló vasváz. Mint a február 7-i közmeghallgatás résztvevői megtudhatták, az önkormányzat február végén, esetleg március elején visszatér a hasznosítás kérdésére. Úgy tűnik, nem lesz más választásuk a képviselőknek, mint az egyelőre még nem életveszélyes állapotú építmény teljes felújításának, illetve más jellegű hasznosításának, vagy – rosszabb esetben – a lebontásának a kezdeményezése.

A hosszú távú hasznosítási döntés hiányában, 2010 októberében a képviselő-testület még a körbekerítés esztétikusabb változatán is gondolkodott, ennek megvalósítására ötletpályázatot is hirdetett. A november 16-i határidőig öt jeligés javaslat érkezett be. A kiíró az év végén úgy döntött, valamennyiüket díjazza.

A február 7-i közmeghallgatáson mindenki számára az is világossá vált, kik is a díjazottak. A harmadik helyezésen Orbán János mérnök és a tavaly februárban helyi pálinkadíjat elnyert Füleki Zoltán osztozott. A második helyezett Galambos Gábor, míg a győztes a már több ötletpályázaton szerepelt Sáreczki Róbert lett. Ő a megoldást íves betonoszlopokkal és az oszlopokon körbefutó fémcsövekkel képzelte el. A kifelé ívelő oszlopok végére reflektorokat javasolt elhelyezni, amelyekkel be lehetne világítani az egész víztornyot. (Képeink az önkormányzati döntést megalapozó előterjesztésből származnak.)

De álljanak itt a további javaslatok is. Egy piramisszerű virágos felépítmény, egy szabályos sokszöget képező faszerkezet kis nyeregtetővel és városfotókkal, továbbá egy hatszögletű pergolakérítés futórózsával. A legmerészebb pedig: egy várszerű műszimbólum az építmény pótlására, amennyiben az lebontásra kerülne.

A díjazottak együttvéve most mindenesetre bruttó 27.500 forinttal „lettek gazdagabbak", a város közössége pedig néhány újabb eredeti ötlettel. No, de megvalósul bármelyik is? És vajon mi lesz végül a víztoronnyal?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.