Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 20. 21:52, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A jó idő beköszöntével ugrásszerűen megnő a szabadtéri tűzesetek száma, mivel sokan választanak szabadtéri programot, kerti munkát végeznek, elszáradt növényi hulladékot égetnek.

A tűzgyújtás szabályai

Kérjük fordítson kiemelt figyelmet az alábbiakra:

  • A növényi hulladékok égetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít, az égetés helyét, időpontját, terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni!
  • Figyelembe kell venni azt is, hogy az adott településeken az év mely szakában engedélyez égetést az önkormányzati rendelet!
  • Növényi hulladékok égetését csak úgy szabad végezni, hogy a tevékenység ne jelentsen a környezetre tűz- és robbanásveszélyt!
  • Az összegyűjtött égetnivalót lehetőleg egy gödörben helyezzük el, vagy árkoljuk körül tűzgyújtás előtt!
  • Kirándulás vagy kerti sütés esetén a sütőhelyet az előzőekhez hasonló kialakítással kell megvalósítani! A környezetében ne legyen éghető anyag, de legyen a tűz oltására alkalmas eszköz, oltóanyag!
  • Szélcsendes időben gyújtsuk meg a tüzet, és soha ne hagyjuk őrizetlenül!
  • A tevékenység befejeztével győződjünk meg arról, hogy teljesen eloltottuk-e a tüzet és ne maradjon még izzó, parázsló anyag, mert ez további tűzveszélyt jelenthet! Locsoljuk le a parázsló részeket és várjuk meg amíg a teljes füstölgés, gőzölgés megszűnik.
  • Az égetés során csak akkora tüzet szabad rakni, amit a rendelkezésre álló eszközökkel el tudunk oltani! Tartsunk készenlétben vizet, homokot, lapátot!
  • A sütőhelyek megválasztása az uralkodó széliránynak megfelelően történjék, számolni kell azzal, hogy a szél erősségének változása a láng nagyságát, irányát jelentősen befolyásolja.
  • A főzéshez, sütéshez használt eszközöket stabilan rögzítsük, megfelelően telepítsük. A felboruló edényzet égési sérülést okozhat, illetve pld. a felboruló grillből a kiszóródó izzó faszén gyújtási veszélyt jelenthet.

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A tavalyi évben 816 tűzesethez vonultak a megye tűzoltói, amelynek többmint tíz százaléka volt szabadtéri tűz csak a tavaszi időszakban, március-április hónapokban.

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyeztetettebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik tűz. Tavaly a lángok közel huszonkétezer esetben csaptak fel, eloltásuk mintegy százhetvenezer munkaórát igényelt a beavatkozók részéről. A tüzek 95 százaléka emberi felelőtlenségre vezethető vissza. Többnyire a gondatlanság áll a háttérben, de igen nagyszámú a szándékos tűzokozás. Sok esetben a felügyelet nélkül hagyott kerti hulladék, árok, elhanyagolt terület égetéséből keletkezik nagy kiterjedésű tűz.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a vegetáció-tüzek megelőzését, az ezzel kapcsolatos figyelemfelhívást, tájékoztatást.

Megkezdődött az avar és a növényi hulladékok égetésének időszaka is, ilyenkor fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőkön kívüli területeken is, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, a tűz gyújtójának pedig mindig gondoskodnia kell az eloltásról is. A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A jogszabályi előírások betartása minden esetben, mindenkire nézve kötelező!

A tűzvédelemről szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, köteles a tűzoltással, műszaki mentéssel kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére. Aki pedig szabálytalanul éget tarlót, és ennek nyomán a hivatásos tűzoltóság beavatkozása szükséges, tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tüzet szándékosan okozták, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden esetben megtérítteti az okozóval a tűzoltással és műszaki mentéssel kapcsolatban keletkezett költségeit.

A 259/2011. (XII.7.) kormányrendelet értelmében, aki a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik, 60 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32

Címkék: tűzesetek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.