Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Elkészült a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv teljes térképe

Elkészült a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv teljes térképe

A Párizsi Obszervatórium bejelentette a Naprendszer Mars és Jupiter közötti fő aszteroidaövének teljes térképét készítették el francia és amerikai csillagászok. A tudósok a Naprendszer több mint százezer aszteroidájának méretét, összetételét és elhelyezkedését bemutató térképet alkottak, amelyből az is kiderül, hogy az úgynevezett vörös kisbolygók a korábban véltnél sokkal többfelé helyezkednek el.

Benoit Carry, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) csillagásza és Francesca DeMeo, a Párizsi Obszervatórium kutatója először a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (SDSS) adatait elemezték. A térképre a legalább öt kilométer átmérőjű aszteroidák kerültek fel - olvasható a Nature tudományos lapban frissen megjelent tanulmányukban.

Méret és összetétel szerint csoportosították az aszteroidákat, és a Naprendszernek azokban a régióiban helyezték el mindegyiket, ahol megfigyelték őket. Az így elkészített térképen azt vették észre, hogy a nagyobb méretű aszteroidákra igaz a hagyományos vélekedés: minél távolabb vannak a Naptól, annál hidegebbnek tűnnek. A kisebbeknél azonban más a helyzet. Azok, amelyek melegebb környezetben alakulhattak ki, nemcsak a Nap közelében találhatók meg, hanem az egész Naprendszerben, és a hidegnek tűnő égitestek a belső, Mars-közeli övben is előfordulnak.

Az új térkép arra utal, hogy a Naprendszer korai történetében drámai változásokat élt meg, mielőtt bolygóinak jelenlegi formája kialakult. A Jupiter közelebb sodródhatott a Naphoz, magával vonszolva olyan aszteroidák tömegét, amelyek eredetileg a Naprendszer hűvösebb peremvidékén jöttek létre, és csak ezután tért vissza mai helyére. Vándorlása közben a közeli kisbolygókat is arrébb lendíthette, ezek a külső régiókban szóródhattak szét.

DeMeo, a tanulmány vezető szerzője úgy vélte, a térkép segít megérteni, milyen folyamatok játszódhattak le a Naprendszer korai történetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során