Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Október 14. 14:00, szerda | Kék hírek
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítélték a robbanóanyagokat gyártó fiatalt Nógrádban

Elítélték a robbanóanyagokat gyártó fiatalt Nógrádban

Jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Salgótarjáni Járásbíróság egy 21 éves Nógrád megyei férfit, aki engedély nélkül állított elő robbanóanyagokat és robbanószereket.

Társát, aki a bűncselekmény elkövetésékor fiatalkorú volt, az ügyészség korábban megrovásban részesítette - tájékoztatta a megyei főügyész kedden az MTI-t.

Bóna Gyula közölte: a vádlott tizenéves korától fokozott érdeklődést mutatott a szerves kémia és a vegyészet iránt. Ismereteit folyamatosan bővítette, tudományos cikkeket, tanulmányokat olvasott, az interneten kutatott, hogy a robbanóanyagokat alkotó vegyületeket megismerje, összetevőiket, alkotóelemeiket megszerezze és robbanóanyagot állítson elő belőlük.

Az akkor még fiatalkorú vádlott 2006-ban próbarobbantásokat is végzett, és általa előállított anyagot adott át ugyancsak fiatalkorú ismerősének, aki a fészerükben elrejtette, de ott a nyári melegtől felrobbant. 2017 januárjától augusztusáig a vádlott többféle robbanóanyagot és robbantószert készített, amelyeket aztán lakott területen kívül fel is robbantott.

A 2017. augusztus 4-ei házkutatáson szobájában egy hátitáskában robbantásra előkészített, gyutaccsal ellátott, alumíniummal kevert ammónium-nitrátot, valamint robbantás kiváltására alkalmas más anyagot, lőport, egyéb robbanóanyagokat és két, ugyancsak robbanóanyaggal megtöltött légpuskalőszert is lefoglaltak. A helyszíni szemlén vegyészeti, kémiai feljegyzések, kémcsövek és felszerelési eszközök, vegyi anyagok, az előállításukhoz alkalmas egyéb alapanyagok, valamint pirotechnikai eszközök is előkerültek - írta a főügyész.

A rendőrség akkor azt közölte, hogy egy 18 éves mátramindszenti férfi és egy 17 éves dorogházi fiú ellen indítottak eljárást az ügyben.

A férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat, amelyet részben társtettesként követett el.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság pedig - az ügyészi indítványnak megfelelően - két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte, kötelezte több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére, ugyanakkor előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól - olvasható Bóna Gyula közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

2024. Április 08. 11:31, hétfő | Kék hírek

Három hónap alatt 9 alkalommal előzött meg illegális gyorsulási versenyt a Pest vármegyei rendőrség

Az év első három hónapjában 9 alkalommal előzött meg illegális gyorsulási versenyt a rendőrség Pest vármegyében.