Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Egy hajótörés porcelánjai a zalakarosi fürdőben

Egy hajótörés porcelánjai a zalakarosi fürdőben

Eddig egyedülálló "házasításként" a zalakarosi fürdőben nyílt meg a Zelnik István magángyűjteményéből válogatott Ca Mau - Egy hajótörés porcelánjai című kiállítás, amelynek Budapest után a zalai a második és egyben utolsó magyarországi állomása.

A szombati megnyitón Novák Ferenc, a város polgármestere úgy fogalmazott, hogy 27 millió látogatójával Zalakaros már rákerült a fürdővárosok térképére, de a település eddigi legjelentősebb kiállítása révén szeretnének a kultúra térképére is felkerülni.
Az 1723 és 1735 között Dél-Vietnámban elsüllyedt hajó rakománya csaknem 300 év után került a felszínre, s ebből a kollekcióból érkezett több száz darab Zalakarosra, Zelnik István jóvoltából. A polgármester mindezt azzal vonta párhuzamba, hogy a porcelántárgyak elkészültekor Zalakaros már túl volt a törökök dúlásán, s harmadszor néptelenedett el, de 51 házhellyel akkor indult el a fejlődése.
Burján Richárd, a tárlatnak otthont adó Gránit Gyógyfürdő vezérigazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy hiánypótló kiállítás a kínai porcelánok bemutatója, bár kétségkívül sajátos a helyszín mindehhez. Ilyen környezetben hasonlóval még nem próbálkoztak, de reményét fejezte ki, hogy a fürdő és a kiállítás kölcsönös lehetőséget kínál a látogatóknak.
Kuszinger Róbert, a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum főigazgatója arra utalt, hogy a magángyűjtemény tulajdonosának a birtokában lévő több tízezer műtárgy - többségében arany- és ezüstkincsek - nyilvános bemutatása alig öt éve indult el, s az első utazó kiállítás a hullámsírból felhozott kínai porcelánok tárlata. Utalt rá: a gyógyfürdő vezetőjével történt véletlen találkozásnak köszönhető, hogy a kiállítás második állomása Budapest után éppen Zalakaros lett, ahol szeptember közepéig lehet megtekinteni a több száz darabos kollekciót.
Azt már a kiállítás kurátora, Renner Zsuzsanna idézte fel, hogy a 18. században elsüllyedt kínai dzsunkáról származó kínai porcelánok Batáviába, a mai Dzsakartába tartottak, amikor a hajó fedélzetén tűz ütött ki, majd elsüllyedt. Mintegy 130 ezer darabból álló rakománya 1998-ig háborítatlanul hevert 36 méter mélyen. A felszínre hozott tárgyak jó része vietnámi múzeumokba került, a többit európai aukciós házak értékesítették, Zelnik István pedig mára a legteljesebb és legnagyobb magánkollekcióval rendelkezik belőle.
A páratlan gyűjtemény darabjai nemcsak a tárlókban láthatók, hanem egy imitált tengeri ásatás "helyszínén", valamint a falra és az esetleg megkopott felületű porcelánokra vetített mintákkal kiegészítve. Az európai megrendelésre készült tárgyak is megtekinthetők, többek között söröskorsók, kakaós- és kávéscsészék, tányérok, de ember- és állatfigurás szobrok is szerepelnek a bemutatón.
Zalakaros után a tervek szerint nemzetközi útra indul a tárlat, várhatóan Krakkóban, Zágrábban, Monacóban, Párizsban és Dubajban is bemutatkozik a Ca Mau tárgyak kollekciója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során