Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2021. Július 09. 14:27, péntek | Helyi
Forrás: Mezőberény Város Önkormányzata, fotó: https://www.freepik.com/free-photo/happy-

Dombóvárt is érinti a Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulójára szervezett kerékpártúra

Dombóvárt is érinti a Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulójára szervezett kerékpártúra

A Körül — Belül Magyarországon című program Magyarország körbe-kerékpározását tűzte ki célul a Békéscsaba, Mezőhegyes, Szeged, Bácsalmás, Mohács, Dombóvár, Harta, Kiskunfélegyháza útvonalon.


2023-ban ünnepeljük Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulóját. A református vallású magyar, az evangélikus hitű szlovák és német lakosok adták Mezőberény vallási és etnikai többségét, melyet a később érkezett más vallásúak és nemzetiségűek tovább színesítettek. Közös munkájuk nyomán épült településünk, alakult ki mai arculata, melyre joggal büszkék lehetünk.

2023. évben a városlakók és az elszármazottak segítségével kívánjuk bemutatni az elmúlt 300 évben keletkezett értékeinket.
Jelképes első lépésként 2021-ben 300 fát kívánunk elültetni, melyek nagyrésze már a város különböző útjait, utcáit díszíti.
Számos terv, akció formálódik még az évforduló kapcsán.

Ezek közül egyik kiemelkedő esemény a Mezőberény Város Önkormányzata, az Alföld Turista Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Német Hagyományápoló Egyesület közös szervezésében induló Körül — Belül Magyarországon című program, mely Magyarország körbe kerékpározását tűzte ki célul.
A 20 fős csoport 2021.07.15. 730-kor indul a Városházától és 2021.07. 21-én érkezik vissza Pusztai László vezetésével.
A Békéscsaba, Mezőhegyes, Szeged, Bácsalmás, Mohács, Dombóvár, Harta, Kiskunfélegyháza útvonalon mintegy 700 kilométert tesznek meg egy hét alatt.

E program kiegészül a Kerékpárral őseink földjén című résszel, mely során a kerekezők a „Schwöbische Türkei"-ből, a Dunántúlról Baranya és Tolna megyéből, többek között Hidas, Tófű, Dombóvár, Gyönk, Varsád, valamint Harta településről Mezőberénybe származó svábok kibocsájtó településeit keresi fel. Így is kifejezve tiszteletünket városunk újjáépítésében nagy szerepet vállaló német elődeink előtt.

Nem titkolt célunk az sem, hogy megismerjük ezen települések múltját, jelenét a túra adta lehetőségek határain belül, hiszen a hét nap alatt napi száz kilométer a megteendő távolság. A kibocsájtó települések sváb közösségeinek viszonosságként be kívánjuk mutatni elszármazott elődeik városépítő munkásságát, településünk jelenét. Napi tájékoztatást adunk Mezőberény lakóinak az aznapi történésekről különböző közösségi oldalakon.

Végezetül pedig az egész utat bemutató összefoglalóval kívánjuk zárni ennek a részegységnek a teljesítését. 2022-ben a Mezőberénybe érkező szlovák nemzetiségű, míg 2023-ban a magyar nemzetiségű elődeink származási helyének múltját, jelenét kívánjuk megismerni, megismertetni városunk lakóival.

Program: Történelmi háttér: Körösi Mihály (+36 20398 5647) alpolgarmestergmezoberenv.hu
Az útvonal ismertetése: Pusztai László túravezető (+36 70 367 2977)

Mezőberény, 2021. június 08.

Körösi Mihály alpolgármester; Pusztai László túravezető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.