Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Június 20. 15:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

„Dombóváron Pál- nap tájban Barátoknak, CSALÁDOKNAK örök nyár van!”

„Dombóváron Pál- nap tájban Barátoknak, CSALÁDOKNAK örök nyár van!”

Idén avatjuk nagykorúvá Dombóváron a 18. alkalommal rendezendő Pál-Napi Vígasságunkat, melyet a Millecentenárium évében indított útjára a Művelődési Ház.

A jeles évek számadásra is késztetik a szervezőket és a támogató Önkormányzatot. Népi hagyományon alapuló (Péter-Pál - aratáskezdő nap), helyi történelemhez kötődő (Dombó Pál) múltidéző, jelen-bemutató és jövőbe tervező programokkal hiánypótló (nem volt városi fesztivál!), igényesen szórakoztató rendezvényt, népünnepélyt hoztak létre a kultúra terjesztői nem kitalált, hanem megtalált hagyományra építve. Négy fő terület köré szerveződnek a programok azóta is: az egészséges virtus, a folklór, a művészetek és az együttes, aktív kikapcsolódás, szórakozás köré.
A 18 év programjai, résztvevői részletezve megtekinthetők lesznek a nagykorúvá avatási szertartáson (2013. június 28. 1630) nyíló kiállításon, ezért csak néhány szálat fejtünk föl előre a múlt szövetéből. Nemzetközi nagymesterek látogattak Dombóvárra a Pál-Napi Vígasságokra a sakk, az íjászat, a képzőművészet, az erős emberek, a pipaszívás, zene- és színpadi művészet, szakácstudomány és sajtgyártás területéről.
Országos szervezetek összejövetelei mellett (pipaszívók, technikai és tömegsport, nyugdíjas vasutasok, nevelőszülők, veterán járművek) regionális találkozóknak (9 fúvószenekari, DJ találkozó, 3 megye viselete és táncai) kistérségi kulturális megmérettetésnek (Szomszédolás Kupa 8, Dombó Pál Várjátékok 9 alkalommal) is házigazdája volt a rendezvény. Bemutatta Tolna megye Pál nevű képzőművészeit, a Tamási Kistérséggel is szomszédolt.
A virtust kedvelők a színpadon kívül 11-szer mérhették össze tudásukat erős emberként, lassúsági pipaszívóként, 16-szor szabadtűzi sütő-főzőként és tekésként, 12-szer horgászatban, de a koronglövés, utcai kosár és röplabda is többször kihívást jelentett. A folklórt 7 aratóünnep, 15 táncház és a magyaron kívül 13 nép zenéje jelentette. A 25 kiállításból 4 volt népművészeti, a többiek rangos művészek (pl. Kő Pál, Deim Péter és Pál, Baky Péter, Somogyi Győző) és gyűjtők munkáiból álltak össze (ólomkatona, hangszer, települési relikviák, trófea, vasút, stb.). A közös szórakozás szinte minden évben felvonulásos toborzóval indult - huszárokkal, tűzoltókkal, rezesbandával, kisbíróval - saját köszöntővel. A Pál-ságot a Kispál és a Borz négyszer erősítette, mások blues, jazz, rock, rock and roll és más műfajú koncertet hoztak. 25 utcabál közül 12 alkalommal volt tüzeskedés - Szent Iván éjszakájára is gondolva: tűzugrás, tűzijáték, tűzzsonglőrök. Mindez a város 5 különböző helyszínén - de legsikeresebb mindenképpen a Művelődési Ház és környéke volt. Ezért idén is oda várják a szervezők és támogató Önkormányzat a vendégeket 3 napra – mely a nagykorúság és az újdonság jegyében szerveződik. Idén több a résztvevők aktivitása a várható programokban és magasabb a mérce a bemutatandó produkciók színvonalánál. A játékosság megtartásával számtalan színpadi meglepetés, igényesség várja a szombati családi délutánban a helyieket és városunkba érkezőket.
Vígadjunk együtt! (Részletek a város, a Művelődési Ház honlapján és az infoDombóvár.hu portálon.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.