Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 02. 16:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Csepreghy: 15-20 milliárdra rúghat az offshore-hátterű cégektől visszakövetelt uniós támogatások összege

Csepreghy: 15-20 milliárdra rúghat az offshore-hátterű cégektől visszakövetelt uniós támogatások összege

A kamatokkal együtt 15-20 milliárd forintra rúghat az a visszakövetelt európai uniós támogatási összeg, amelyet az átláthatósági vizsgálaton megbukott 276 offshore-hátterű cégnek kell befizetnie - mondta Csepreghy Nándor az MTI érdeklődésére annak apropóján, hogy a Miniszterelnökség bővítette a kifogásolt hátterű cégek listáját.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: a 2007 óta támogatásban részesült cégek közül 276-nál derült ki, hogy offshore hátterű vállalkozások állnak mögöttük különböző tulajdonosi láncokon keresztül, és hozzátette, hogy így már csaknem teljes a feketelista.
Jelezte, hogy további 2000 cég ellen folyik még vizsgálat, amelyeknél "többszörös külföldi tulajdonosi láncokat kell visszafejteni", és az is bonyolítja a vizsgálatokat, hogy bizonyos országokban "nehéz a cégnyilvántartási adatokban kutakodni". Ezek az ellenőrzések még néhány hetet igénybe vehetnek - mondta Csepreghy Nándor, hozzátéve, hogy ez tovább emelheti a 15-20 milliárd forintos visszakövetelt támogatási összeget.
A cégek ellen szabálytalansági eljárás indul, erről a jövő héten kapnak értesítést az illetékes szervezetektől. Amennyiben fellebbeznek, akkor egy jogi eljárás indul, amelyben bizonyíthatják, hogy nem éltek vissza a közösségi forrásokkal. Ha ez nem sikerül, akkor azonnal vissza kell fizetniük a támogatási összeget - hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.
Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy tavaly, első körben azon cégek neveit hozták nyilvánosságra, amelyek nem tettek eleget nyilatkozattételi kötelezettségüknek, most pedig azokat, amelyek megbuktak a vizsgálaton. Az első körös cégek ellen már korábban eljárás indult, van is olyan cég, amely már visszafizette a közösségi forrást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk