Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Május 26. 22:56, csütörtök | Helyi

Civil Fórum új Tanáccsal és számos témával

Civil Fórum új Tanáccsal és számos témával

A dombóvári társadalmi szervezetek képviselői találkoztak a Városházán május 25-én. Bemutatkozott az áprilisban átalakult Civil Tanács és röviden a jelenlévők. Szó volt az önkormányzat civil keretének felosztásáról és a szerződ

A Grünwald Pálné által vezetett előző Civil Tanács lemondásával április 20-án alakult meg az új városi civil testület. A tegnapi fórum első felében ennek tagjai mutatkoztak be. A Fekete István Kulturális Egyesületet vezető Bodó Imre, a Tanács alelnöke családi okok miatt nem lehetett ott a találkozón. Önmagáról és szervezetéről beszélt a Dombóvári Szívklub szakmai vezetője, dr. Bereczki Mária elnök (képünkön jobbról a harmadik), valamint a tagok (képünkön balról jobbra): Bakonyi Károlyné, a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Vancsa Józsefné, a Dombóvári ILCO Egyesület vezetője, Kocsis Zoltán, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület elnöke, az 516-os Ökoiskolát a Tanácsban képviselő Klitzsch Ildikó, valamint Horváth Józsefné, a Dombóvári Székely Kör elnöke. A jelenlévő további civil vezetők szintén röviden bemutatták önmagukat és a szervezetüket.

Orova Edina, a Városháza civil referensi feladatokat is ellátó munkatársa arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az előző Civil Tanács javaslatára megítélt idei önkormányzati támogatás szerződéseinek megkötése több oknál fogva halad lassan. Ugyanakkor abbéli reményét is kifejezte, hogy rövidesen egyenesbe kerülnek a folyamatok. A támogatáshoz fő szabályként majd a konkrét pályázatban vállalt tevékenység megkezdése előtt közvetlenül férhetnek hozzá a civilek, és azzal a megvalósulást követően záros határidőn belül el kell számolniuk. Kivételt ez alól azoknak a szervezeteknek a vállalásai képeznek, amelyek a támogatás kifizetése előtt valósulnak meg. Ők az elszámolás benyújtását követően kaphatják meg a nekik megítélt forrást.

Dr. Bereczki Máriától megtudtuk, hogy a Tanács június közepére tekinti át a működésére és a jogköreire vonatkozó dokumentumokat. Várhatóan új városi civil koncepció készül, illetve megvizsgálják, milyen feltételek mellett tartozhat valamely szervezet a Fórumhoz és pályázhat önkormányzati támogatásra. Szintén az elnöktől tudhattuk meg, hogy a művelődési házban újraindul a Civil Iroda, melyhez a személyi feltételeket a félállású Balogh Gáborné foglalkoztatásával az önkormányzat biztosítja.

Egy kérdésre válaszolva Orova Edina elmondta: nem kizárt, hogy a közeljövőben az önkormányzat nem támogatja újság kiadását. Dr. Bereczki Mária a témához kapcsolódva jelezte, hogy várják a szervezetek aktuális rendezvényeinek részleteit, hogy a művelődési házban egy nagy közös civil programtervet tehessenek közzé. Hasonló célokra valószínűleg a Hunyadi tér keleti oldalán lévő üveges hirdető is rendelkezésükre áll majd. Szó esett egy indítandó közös weboldalról is, amelyre pénz a Civil Tanács önkormányzati keretéből lesz, és amelynek elkészítésére egy informatikai szakkör vállalkozott. A jelenlévők megfontolandónak tartottak egy javaslatot, miszerint érdemes lenne a programjaikat a Tourinform Irodán keresztül is népszerűsíteni.

A fórum következő részének témája a szeptember 10-ére tervezett Civil Fesztivál volt. Dr. Bereczki Máriától megtudtuk, hogy a Tanács arra gondolt, a helyszín a felújított művelődési ház legyen, ahol délelőtt kiállítások, délután műsor, este pedig táncház zajlana. Itt viszont egyedül a főzőversenyt és az vendégek étkeztetését nem praktikus megrendezni. Ez történhetne akár az Ipariban, vagy külön eseményként más időpontban. Az utóbbi ötlet mellett és ellene is vonultattak fel érveket ezután a hozzászólók. Mindenesetre abban maradtak a jelenlévők, hogy június közepéig várja a Tanács azt, hogy mely szervezet mivel szeretne közreműködni, illetve milyen vendégeket mekkora számban hívnának meg a Fesztiválra. A téma a nyár előtt még terítékre kerül a következő civil találkozón.

Zárásképpen Orova Edina jelezte, hogy igyekszik az önkormányzat programjairól tájékoztatni a civileket. Az aktualitások között azt említette, hogy 27-én, pénteken Kernenből érkeznek kerékpárosok Dombóvárra, vasárnap rendezik a Hősök Napját, 31-én pedig a Nemdohányzó Világnapot.

A fórum néhány más témájú hozzászólással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!