Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Január 28. 13:54, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemének csaknem 2,5 milliárd forintos energetikai, infrastrukturális és technológiai korszerűsítése - közölte a társaság az MTI-vel.

A műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó cég közleményében azt írta, a fejlesztés 50 százalékát önerőből és banki hitelből, 50 százalékát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz felteltételesen visszatérítendő támogatásából finanszírozták.

Közlésük szerint a 2022 tavaszán kezdett fejlesztés célja az volt, hogy jelentősen csökkentsék az üzem környezetterhelését, és biztosítsák hosszú távon fenntartható, energiahatékony működését.

A 2024. áprilisban záruló projekt csökkenti a Vertikál által nagy mértékben felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét, miután lehetővé teszi a társaság saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok eddigieknél hangsúlyosabb felhasználását. A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyag-gazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy részét további hasznosítás nélkül deponálnák, megsemmisítenének - írták.

A 4580 négyzetméternyi területen végrehajtott ingatlanátalakítással funkcióváltás történt az üzem épületeiben, valamint egy hibrid, 355 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes rendszert telepítettek, amely a termelés és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja.

Úgy fogalmaztak, a Vertikál a magyar környezetgazdálkodási piacon az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdaság koncepcióját.

Hozzátették, hogy a társaság 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködésben öt régióban, 300-nál több településen, több mint egymillió lakos számára lát el feladatokat. Emellett több mint 30 hulladékkezelő létesítményt működtet, tevékenysége a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja.

Felidézték azt is, hogy a társaság tavaly júliusban egy csaknem 2400 négyzetméter területű logisztikai egységet adott át a székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

Kitértek arra, hogy a cég februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, majd tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A csaknem 400 dolgozót foglalkoztató Vertikál Group részvényárfolyama 21 százalékos növekedéssel zárta az évet, amellyel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon.

Kuti Dániel, az nyrt. igazgatósági elnöke a közleményben kifejtette, a társaság eredményei további fejlődést irányoznak elő 2024-re a hulladékkezelési- és gyártási kapacitás növelésében, technológiai fejlesztésekben vagy a "tőkepiaci jelenlét elmélyítésében".

A társaság 2022-ben 7 milliárd 449 millió forint nettó árbevétel mellett 797 millió forint adózott eredményt ért el, árbevételének nagy része műanyagipari gyártásból származott.

Címkék: környezetvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!