Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 17. 10:30, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Manapság egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett étrend-kiegészítők. De vajon mindenki tisztában van vele, hogy pontosabban mik is ezek a szerek és mire valók?

Az alábbi cikk segítségedre lehet, ha benned sem tisztázódott szerepük és hasznosságuk mibenléte.

Az étrend-kiegészítők elsődleges célja olyan tápanyagoknak a pótlása, amelyekre az ember szervezetének feltétlen szüksége van a normális működéséhez, és amelyek valamilyen okból kifolyólag hiányoznak a szervezetből, mivel táplálkozásunk során nem viszünk be belőlük eleget.

Amit az étrend-kiegészítőkről tudni kell

Táplálékkiegészítők lehetnek a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és zsírsavakat tartalmazó kapszulák. A vitaminok előállítására a szervezet nem mindig képes, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, így ha tápanyag formájában nem viszi be az ember, mindenképpen szükséges pótolni az egészséges állapot fenntartása vagy visszanyerése érdekében.

Legtöbb esetben olyankor van szükség táplálékkiegészítők bevitelére, ha valamilyen okból kifolyólag nem képes az ember táplálékkal bevinni szervezetébe - például, ha valaki vegán vagy vega -, vagy egyre több sportoló és testépítő segíti szervezetét nagy fizikai igénybevétel következtében. Edzés, vagyis megterhelő fizikai aktivitás hatására a szervezet tápanyagszükséglete megnövekszik, így kénytelen valamilyen formában pótolni a szervezet számára hasznos anyagokat. Itt jönnek képbe az étrend-kiegészítők. Két fajtáját különböztetjük meg a tápanyagoknak - vannak mikro és makro tápanyagok.

Míg a makro tápanyagra a szervezetnek nagyobb mennyiségben van szüksége, addig a mikro tápanyagra, ahogyan azt a nevéből is láthatjuk, kisebb mennyiségben. Makro tápanyagok közé tartoznak a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék, míg mikro tápanyagok közé a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek.

Kiknek fontos az étrend-kiegészítők használata?

Legtöbb esetben az erő sportot űzőknél érezzük szükségesnek a táplálékkiegészítők bevitelét, azonban minden egyes sportolónál - legyen profi vagy amatőr szinten, fontos a szervezet tápanyagokkal való ellátása. Nem csak a szervezet normális állapotát kell fenntartani, hanem teljesítmény növelése érdekében fokozni és támogatni kell működését.

Csak így maximalizálható a teljesítmény, és érhető el jobbnál jobb eredmény. Azonban hétköznapi embereknek is lényeges az étkezésüket támogatni ilyen jellegű táplálékkiegészítőkkel, mivel nem biztos, hogy tudatában vannak annak, hogy a mindennapos étkezés során mi az, amit bevisznek és mi, az amiből hiányt szenved a szervezetük.

Amennyiben te is szeretnéd megőrizni egészségedet, valamint fizikai aktivitás után támogatni szervezetedet, felgyorsítani a regeneráció folyamatát, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol megtalálhatod a számodra megfelelő táplálékkiegészítőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat