Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2020. Március 17. 10:30, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Az étrend-kiegészítők fontossága a sportolók életében

Manapság egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett étrend-kiegészítők. De vajon mindenki tisztában van vele, hogy pontosabban mik is ezek a szerek és mire valók?

Az alábbi cikk segítségedre lehet, ha benned sem tisztázódott szerepük és hasznosságuk mibenléte.

Az étrend-kiegészítők elsődleges célja olyan tápanyagoknak a pótlása, amelyekre az ember szervezetének feltétlen szüksége van a normális működéséhez, és amelyek valamilyen okból kifolyólag hiányoznak a szervezetből, mivel táplálkozásunk során nem viszünk be belőlük eleget.

Amit az étrend-kiegészítőkről tudni kell

Táplálékkiegészítők lehetnek a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és zsírsavakat tartalmazó kapszulák. A vitaminok előállítására a szervezet nem mindig képes, de az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek, így ha tápanyag formájában nem viszi be az ember, mindenképpen szükséges pótolni az egészséges állapot fenntartása vagy visszanyerése érdekében.

Legtöbb esetben olyankor van szükség táplálékkiegészítők bevitelére, ha valamilyen okból kifolyólag nem képes az ember táplálékkal bevinni szervezetébe - például, ha valaki vegán vagy vega -, vagy egyre több sportoló és testépítő segíti szervezetét nagy fizikai igénybevétel következtében. Edzés, vagyis megterhelő fizikai aktivitás hatására a szervezet tápanyagszükséglete megnövekszik, így kénytelen valamilyen formában pótolni a szervezet számára hasznos anyagokat. Itt jönnek képbe az étrend-kiegészítők. Két fajtáját különböztetjük meg a tápanyagoknak - vannak mikro és makro tápanyagok.

Míg a makro tápanyagra a szervezetnek nagyobb mennyiségben van szüksége, addig a mikro tápanyagra, ahogyan azt a nevéből is láthatjuk, kisebb mennyiségben. Makro tápanyagok közé tartoznak a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék, míg mikro tápanyagok közé a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek.

Kiknek fontos az étrend-kiegészítők használata?

Legtöbb esetben az erő sportot űzőknél érezzük szükségesnek a táplálékkiegészítők bevitelét, azonban minden egyes sportolónál - legyen profi vagy amatőr szinten, fontos a szervezet tápanyagokkal való ellátása. Nem csak a szervezet normális állapotát kell fenntartani, hanem teljesítmény növelése érdekében fokozni és támogatni kell működését.

Csak így maximalizálható a teljesítmény, és érhető el jobbnál jobb eredmény. Azonban hétköznapi embereknek is lényeges az étkezésüket támogatni ilyen jellegű táplálékkiegészítőkkel, mivel nem biztos, hogy tudatában vannak annak, hogy a mindennapos étkezés során mi az, amit bevisznek és mi, az amiből hiányt szenved a szervezetük.

Amennyiben te is szeretnéd megőrizni egészségedet, valamint fizikai aktivitás után támogatni szervezetedet, felgyorsítani a regeneráció folyamatát, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol megtalálhatod a számodra megfelelő táplálékkiegészítőt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.

2020. Október 22. 09:55, csütörtök | Belföld

Október 23. - Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg.