Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 11. 22:19, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Az eredeti Kossuth-szoborcsoport kerül vissza a Kossuth térre

Az eredeti Kossuth-szoborcsoport kerül vissza a Kossuth térre

Horvay János eredeti Kossuth-szoborcsoportja kerül vissza a budapesti Kossuth térre a tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozat értelmében - nyilatkozott az MTI-nek L. Simon László Tamásiban.

A határozat egyértelmű, a Kossuth tér háború előtti vizuális arculatát kívánjuk helyreállítani - jelentette ki október 10-én, kedden a fideszes L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, aki egy térségi közművelődési tanácskozáson vett részt a Tolna megyei városban.

A bizottsági elnök utalt rá: a július 13-án elfogadott határozat arról is rendelkezik, hogy a rekonstrukciónak 2014. május 31-ig meg kell történnie. "Meg kell épülnie a mélygarázsnak, vissza kell állítani a szobrokat, egyes szobrokat arrébb kell helyezni kellő tisztelettel" - tette hozzá.

L. Simon László elképzelhetőnek nevezte, hogy a jelenleg a fővárosi Kossuth téren álló Kossuth-szobor cserébe Dombóvárra kerüljön, ahol 1973 óta a most Budapestre visszakerülő, Horvay-féle szoborcsoport áll.

"A dombóváriaknak hálásak vagyunk, hogy hosszú éveken keresztül megőrizték ezt a szobrot, és azért is hálásak leszünk, ha visszaadják a fővárosnak és az egész nemzetnek" - jegyezte meg.

A szoborcsoport elvitele ellen a múlt héten kétszáz dombóvári írt alá tiltakozó nyilatkozatot. Erre reagálva a bizottság elnöke azt mondta: egyértelműen politikai akcióról van szó a dombóvári polgármester kezdeményezésére. Úgy fogalmazott: a dombóvári polgármester helyében maga ajánlaná fel a szobrokat, abból csinálna politikai erényt, hogy a dombóváriak megőrizték a szobrot, de szíves-örömest adják vissza a nemzetnek.

Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest foglalja magában, 1952-ben "pesszimista hangvétele" miatt távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra szállították, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban, ahol jelenleg látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.