Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 29. 22:01, hétfő | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Az eltűnő Felsőleperd nyomában…

Az eltűnő Felsőleperd nyomában…

Július 26-án került sor Takács Istvánné helytörténész ,,Felsőleperd, az Esterházy uradalom egyik pusztája” című kötetének bemutatójára.

Legalább kétszáz helyi, elszármazott és az ország különböző részéből egybegyűlt érdeklődő jelenlétében került sor július 26-án késődélután Takács Istvánné helytörténész ,,Felsőleperd, az Esterházy uradalom egyik pusztája” című kötetének bemutatójára.

A dalmandi általános iskola aulájának forró levegője külön is izzott a lelkesültségtől, amely egy több éves munka megkoronázása iránti izgatott kíváncsiságból fakadt.

Az Erky-Nagy Tibor tipográfus ihletett gondozásában, a Pannónia Nyomdában készült elegáns monográfia 384 oldalon, több száz archív felvétellel, illetve illusztrációval gazdagon látott napvilágot csaknem száz előfizető és rangos támogatók jóvoltából.

A közönségtalálkozót Dallos Györgyi, a Felsőleperdről Elszármazottak Baráti Körének motorja köszöntötte, majd a házigazda, Bondorné Nagy Ibolya polgármester asszony emelkedett szólásra.

Méltatását követően a szerző szólt a mű megszületésének megannyi izgalmas részletéről, emberi mozzanatok és megható történetek be- és felmutatásával. „Úgy érzem, mára már szívem egy része felsőleperdi lett, emlékeim és a ragaszkodó segítőkész beszélgetőtársak maguk is megnyíltak, ritka bizalommal!” – köszönte meghatottan mondandója végén Takácsné Marika a nagyszerű együttműködés múlhatatlan élményeit.

Ezután Békés Sándor író beszélt a pántlika nélküli honszeretet és közösségi elkötelezettség, a helytörténet írás valódi értékeiről,- amelyek nem a nagy, országos történelem kis leképezései, hanem, amelyekből a mindenkori magyar történelem fő sodrai táplálkoztak és gazdagodtak. Ilyen és ezért fontos ez az újabb, a Kapos-mente s a dél-dunántúli Esterházy-uradalom gazdaság- és társadalomtörténetét még mindig számos új ismerettel gyarapító munkák ritka becses darabja.

Végezetül Ilia János, a kezdeményezők képviselője szólt földijeihez és a lelkes egybegyűltekhez, s akik nevében a szerzőt Felsőleperd tiszteletbeli polgárának fogadta társaival.

Ezt követően a rég nem látott ismerősök önfeledt találkozója és beszélgetése zajlott, miközben mind a felsőleperdi születésű, legendás mesterszakács és cukrász, Rákóczi János (1897-1966) nevét viselő túrós lepény mellett a legfőbb desszert, a kötet minden példánya elfogyott! – Megnyugtatásul: e napokban már a könyv újranyomásán dolgoznak a szervezők, amelyből remélhetőleg további előfizetőknek, könyvtáraknak és tudományos műhelyeknek is lehetőségük nyílik később vásárlásra, szakmunkájukhoz elmélyült olvasásra.

Szöveg és képek:
kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.