Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 10. 19:15, péntek | Helyi
Forrás: tudósítónk

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

K. Németh András régész A középkori Tolna megye templomai címen megjelent könyvének méltatására jöttek össze a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban február 9-én a helyi és a környékbeli lokálpatrióták.

A Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és a „Fekete István” Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósult rendezvény közönségéhez intézett köszöntőjében Dr. Kriston Vízi József múzeumvezető elmondta, hogy a Helytörténeti Klub előadássorozatát minden hónap első csütörtökén szeretnék megtartani, amelyekre neves előadókat hívnak meg.

A bevezető szavak után Bodó Imre helytörténész mutatta be az új kiadványt, mely a középkori Tolna megye templomait, templomos helyeit tartalmazza. K. Németh András szerző, a Simontornyai Vármúzeum igazgatója diplomadolgozatnak szánt munkája doktori disszertációvá nőtte ki magát, majd - kibővítve kutatásainak legújabb eredményeivel - most könyv formájában is megjelenhetett.

A helytörténész, aki több helyszínre elkísérte a szerzőt, beszélt a jelenleg Somogy és Baranya megyékhez tartozó települések templomhelyeiről is. Kiemelte, hogy a kiadvány nagy értéke a terepbejárás és annak dokumentálása.

K. Németh András elmondta, hogy iskolás éveiben kezdett el érdeklődni szűkebb hazája, Tamási helytörténete iránt. Papp István néhai tamási esperes kéziratait olvasva döntött úgy, hogy a középkori templomok kutatását választja diplomamunkájának. Előadásában bemutatta a Tolna megyéhez, közelebbről is a regölyi Főesperességhez tartozott templomokat és templomhelyeket.

Légi felvételek és egy CD is tartozéka a könyvnek, amelyen mintegy hatszáz fénykép látható elsősorban a helyszíni bejárásokról. Tolna az első, ahol a valamikori megye eddig megtalált valamennyi templomos helyét egy kötetben örökítik meg az utókor számára.

Előadása végén a szerző megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek, hogy e kiadvány megjelenhetett. Az immár hiánypótló művet a résztvevők a helyszínen megvásárolhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.