Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 01. 23:04, kedd | Helyi
Forrás: hírszerkesztőnk

Az egykori gettónak állítottak emléket - képgalériával

Az egykori gettónak állítottak emléket - képgalériával

A holokauszt emlékét idézték fel, a Mártírok kertjéhez útbaigazító feliratot, valamint az egykori gettóra emlékeztető táblát és sziklát avattak október 2-án Dombóváron. Megkésett, de részletes beszámolóval jelentkezünk.

Önmagunk felé fennálló adósságunkat rójuk le, amikor – reméljük, késésünk ellenére olvasóink figyelmére számot tartva – beszámolunk az október első vasárnapjának délutánján történtekről.

Az egykori zsinagógában összegyűlt közönség elsőként a Hana bőröndje című, prózával és zenei betétekkel tűzdelt színpadi műsort tekintette meg. A Karen Levine írónő művéből adaptált előadás a holokauszt áldozataként tizenévesen elhunyt Hana Brady történetét elevenítette meg úgy, ahogy az feltárulkozott a huszadik század végének japán iskolásai előtt.

Az előadást követően az épületet körülvevő kőfalnál Szabó Loránd polgármester idézte fel, miként adta 1947-ben a holokauszt áldozatává vált dombóvári zsidók tiszteletére létrehozott emlékhelynek a Mártírok kertje nevet Dombóvár Nemzeti Bizottsága. A polgármester felkérésére a kerthez útbaigazító táblát az egykori helyi izraelita közösség tagja, Pataki Ferenc fejszámolóművész, a város díszpolgára leplezte le.

A Deák Ferenc utca elején található ligetes részre átsétáló közönség elsőként Takács Istvánnét, a Dombóvári zsidóság története című könyv szerzőjét hallgatta meg. A helytörténeti kutató eléjük festette a huszadik század első harmada Dombóvárjának képét, ahol a zsidók és a keresztények békés egymás mellett élése közepette dinamikus fejlődés volt tapasztalható. Aztán, egy nagy törést követően 1944-ben a Deák Ferenc utcába gyűjtötték össze az otthonaikból kikergetett zsidóságot. Majd a Dombóvár tragédiáját is jelentő év június 30-án a haláltáborok felé kellett vennie útját az akkor 622 főt számláló gyülekezetnek, amelyből 541-en nem élték túl a holokausztot. Beszédét zárva a szónok arra kérte az utókort, tekintse a felavatandó emléksziklát és rajta a táblát mementónak, hogy „Soha többé!”.

Ezután a rendezvény egyik szervezője Rostás Zoltán jelentette be, hogy a múltnak történő emlékállítás mellett többen olyat tettek, amely remélhetőleg a jövőre is kihat. A nap délelőttjén ugyanis létrejött a Dombóvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság Egyesület. A nyitott társaság mindent megtesz a zsidóság – egy nép, amelynek többek között a Bibliát is köszönhetjük – által képviselt értékek megjelenítéséért és a múlt elhomályosítása ellen. Mint az ünnepséget követően a közgyűlés által elnöknek választott Rostás Zoltántól megtudtuk, a civil szervezet 37 fővel alakult meg, és további 70-en jelezték csatlakozási szándékukat.

A megemlékezés záróakkordjaként az egykori dombóvári gettónak emléket állító sziklát és rajta a táblát Szabó Loránd polgármester, Takács Istvánné és Rostás Zoltán közösen leplezte le.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.