Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Január 11. 10:11, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Aranymetszés Jégvirággal

Aranymetszés Jégvirággal

Alig múlt el szilveszter éjjele, a Dombóvári Herbárium herbalistái ismét szép számmal jöttek össze, hogy meghallgassák Dr. Stettner Eleonóra tanszékvezető egyetemi docens, Matematika a növényvilágban című előadását.

Akadt olyan látogató, aki aggódott ( hogy „…jaj a matek milyen nehéz nekem!...”), de volt olyan is, aki először jött el, mondván, ha matematikáról lesz szó, szívesen hallgatja. Bármilyen hihetetlennek hangzik, az élő és élettelen világ, a tudományok és a művészetek kapcsolata leírható a matematika nyelvén is.
Ezúttal persze nem szigorú képletekről, egyenletekről volt szó. Az arany-arányról, a fraktálokról vagy épp a Fibonacci- számsorról valószínű, itt-ott már mindenki hallott. Vajon gondolnánk-e, hogy amit akár az épített környezetünkben, növény- és állatvilágban, akár művészetekben szépnek és harmonikusnak érzünk, azoknak nagy többségére érvényesek az említett matematikai arányok. Szemet gyönyörködtető fotókon láthattuk megelevenedni a zord képleteket, mint például a Nautilus-csigán a Fibonacci arányokat, a pagoda brokkolin a fraktálokat, vagy Leonardo da Vinci művein az aranymetszést.
A hónap növénye nem a téli hidegben, az ablakokon, jégkristályok fraktáljaiként megjelenő Jégvirág volt, hanem az azonos nevű, de meleget kedvelő, szárazságot jól viselő, valóságos növény. A Jégvirág a kutyatejfélék sok ezer fajtát számláló népes családjának tagja, éppúgy mint az elmúlt karácsonyi időszak kedvelt, szinte már jelképpé vált növénye a Mikulásvirág. A meleg éghajlatról származó növény a természetéből adódóan veti le ünnepi díszeit karácsony után, nem a helytelen gondozás miatt. Jó tudni, hogy a kutyatejfélék mérgező növények. Lakásban, kertben ügyelni kell arra, hogy kisgyermek, háziállat ne férjen hozzá.

A Dombóvári Herbárium február első péntekén újabb érdekes témával várja majd az érdeklődőket.

szöveg: Bordi Anna
fotók: Máté László

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.