Városlista
2025. május 1, csütörtök - Fülöp

Hírek

2012. Március 03. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Alaposan „megtrágyázták fűszerszámmal”, sóval az ételeket…

Alaposan „megtrágyázták fűszerszámmal”, sóval az ételeket…

…nemcsak a sokféle nehéz szagú és ízű vadhús miatt, hanem a gazdagság fitogtatása végett is. A magyar reneszánsz konyha és az erdélyi táplálkozás-kultúra volt terítéken a DombóHerb legutóbbi foglalkozásán.

A címünkben kezdődő és bevezetőnkben végződő könyvidézet elevenedett meg képek sorozatával, és igen sok érdekességet tudhattak meg a magyar reneszánsz konyháról, valamint az annak fortélyait őrző erdélyi táplálkozás-kultúráról a Dombóvári Herbárium című foglalkozás-sorozat március 2-i állomásának résztvevői.

A hónap első pénteki délutánján először Hegyi Sándor, maga is erdélyi felmenőkkel rendelkező tanár, a dombóvári Herceg Esterházy Miklós Ipari Szakképző Intézet vendéglátó munkaközösségének vezetője mutatta be ez alkalomra készített prezentációját.

A nagy érdeklődés, figyelem közepette értő művelődéstörténeti hozzászólásokkal dúsított majd' egy órát követően Bordi Anna vetített néhány felvételt a hírneves Somogy megyei nagyszakácsi királyi lakomák és készítőik rangos kortárs versengéséről, amelyeken korábban a dombóváriak csapata is sikerrel vett részt. A Dombóvári Városszépítők önkéntes körvezetője, képesített fitoterapeuta háziasszony ezt követően a hónap gyógynövényéül választott sáfrány mitológiájába és valódi élettani hatásainak rejtelmeibe vezetett be.

A programot Bencze Bálint, ifjú dombóvári végzős orvostanhallgató zárta: előbb Szent Hildegárd (1098 - 1179) füves kertje egyik újabb ékének, a kankalinnak az elnevezését fejtegette. Majd az elődeink mindennapjaiban gyakorta, ma már jórészt csak a múzeumok tárházát gyarapító régies űrmértékek, edények egy-egy jellegzetes darabjára utalt. "Icce, meszely, font és oka" - ezek és hasonló mértékegységek vetődtek fel a beszélgetés résztvevőiben, akik megtudhatták azt is, hogy a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben őrzött, nagy értékű Esterházy-számadáskönyv mennyi kincset rejteget e téma búvárlóinak is.

Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter tanárnő, lelkes kertápoló ezúttal is megnyitotta kincseket rejtő kosarát: először egy idevágó virág-verset adott elő, majd minden kitartó résztvevőnek egy-egy saját kezűleg készített, sáfrányos szeklicét tartalmazó kis vászonzacskót nyújtott át. Az előadói asztalra pedig tavaszi udvarukból hozott egy csokor, mindenkit köszöntő nemes hóvirágot. A kör egy másik állandó tagja, a kapospulai Kis Fónai Csabáné Vali jóvoltából pedig enyhén füstölt, fokhagymás kecskesajt-falatkákat kóstolhattak a bő két órás találkozó résztvevői.

Április 6-án a gombák csodálatos világáról s termesztésük fontos és időszerű munkálatairól Patay Vilmos tart előadást, és ad majd gyakorlati útmutatót.

Szöveg és képgalériánk fotói: kristonvízi
Hívóképünk forrása: HEMI-archívum

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Május 01. 08:00, csütörtök | Helyi

Elismerte tettét a várongi sírrongáló

A dombóvári rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 24 éves férfit, aki a várongi temetőben több síremléket is megrongált.

2025. Április 30. 08:14, szerda | Helyi

Netbankos csalásokra figyelmeztet a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A napokban két sértett tett feljelentést a Dombóvári Rendőrkapitányságon, mert ismeretlenek több millió forinttal rövidítették meg őket internetes bankolást követően.

2025. Április 29. 13:43, kedd | Helyi

Horváth János az Év Tolna vármegyei polgárőre

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2025. évi Rendőrség Napja alkalmából szervezett ünnepi állománygyűlésén Horváth János, a Dombóvári Polgárőr Egyesület tagja vehette át az Év Tolna vármegyei polgárőre kitüntetést.

2025. Április 28. 08:23, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és az Év Kistérségi Rendőre elismeréseket

Varga Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, Horváth Lajos rendőr százados Dombóvár Közbiztonságáért elismerő díjat vehetett át, valamint Somogyi Tamás rendőr főtörzsőrmester az Év Kistérségi Rendőre elismerésben részesült.