Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Június 01. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A WHO szerint emelni kellene a dohánytermékek adóját

A WHO szerint emelni kellene a dohánytermékek adóját

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) el szeretné érni, hogy a dohánytermékekre kivetett magasabb adókulcsokkal csökkenjen a cigarettafogyasztás. A szervezetnek a dohányzásmentes világnap alkalmából kiadott közleménye szerint hatékony politika a dohányzás visszaszorítására, ha ezen termékek ára az adó révén emelkedik.

A dohányzás az egyik vezető halálok a világon, mintegy 6 millió ember életéért felelős világszerte, Európában 1,6 millió embert öl meg. A dohányzás jelentősen mértékben járul hozzá a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásához.

A WHO becslése szerint ha valamennyi országban növelnék a cigaretták adóját 50 százalékkal, 49 millióval kevesebb dohányos lenne, és legalább 11 millió, dohányzásnak tulajdonítható halálesetet lehetne megelőzni. Átlagosan a dobozonkénti 10 százalékos áremelés a magas jövedelmű országokban 4 százalékkal csökkenti a dohánytermékek iránti keresletet, és mivel az alacsony-, illetve közepes jövedelmű országok lakosai érzékenyebbek az árváltozásokra, ott a kereslet mérséklődése a 8 százalékot is elérheti.
A WHO azt ajánlja, hogy a dohánytermékekre vonatkozó adó legalább 75 százaléka legyen a kiskereskedelmi árnak a legnépszerűbb cigarettamárkák esetében.

Közölték: a világszervezet európai régiójának 53 tagállamából 26 országban van adó a cigarettán és egyéb dohánytermékeken. Magyarországon ez az adómérték a legmagasabbak közé tartozik Európában, a cigaretta fogyasztói ára 87 százaléka adó. Míg 2004-ben a dohánytermékek utáni adóbevétel 257 milliárd forint volt, 2009-ben elérte a 389 milliárd forintot - olvasható a közleményben.

Kiemelik, hogy 2012-ben jelentősen emelkedtek a költségvetés dohányzásból származó bevételei, elérték a 466 milliárdot, ami többi között a 2012-es háromszori jövedékiadó-emelésnek volt köszönhető.

A WHO megjegyzi, hogy a dohányzás okozta gazdasági teher azonban minden országban nagyobb a bevételeknél. 2010-ben a magyar lakosság dohányzása miatti közvetlen és közvetett kiadások meghaladták a 441 milliárd forintot, míg a dohányzással kapcsolatos állami bevételek 360 milliárd forintot tettek ki. A magyarországi dohányzáshoz köthető egyéni és állami kiadás, illetve az állam bevétele közötti különbség 80 milliárd forint veszteséget jelentett 2010-ben.

A WHO becslései szerint ha az adókat világszerte 50 százalékkal növelnék dobozonként, a kormányok 101 milliárd dollár bevételhez juthatnának, amelyet azután fel lehetne használni a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb nem fertőző betegségek elleni küzdelemben, csökkentve a forráshiánnyal küzdő egészségügyi rendszerek terheit.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás káros, egészségromboló hatásaira, és arra, hogy több szempontból is előnyös, ha valaki leteszi a cigarettát. Például a leszokást követő 10 év után a tüdőrák kockázata körülbelül a fele annak, mint amellyel egy dohányos embernek számolnia kell, és csökken a száj-, torok-, nyelőcső-, hólyag-, méhnyak- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata is csökken.

Magyarországon mindenki kérhet segítséget az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben létrehozott Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ ingyenesen hívható zöld számán 06-80-442-044, illetve a www.leteszemacigit.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.