Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Május 01. 23:00, kedd | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

A sásdi fúvósok „fényes” sikere Dombóváron

A sásdi fúvósok „fényes” sikere Dombóváron

Különleges zenei és esztétikai élményben lehetett része a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar április 28-i Fény Koncertje közönségének. A szólóénekeseket és kórusokat is felvonultató műsort változatos fényjáték kísérte.

Az Elek Péter karnagy vezetésével működő zenekar rendhagyó tavaszi hangversenyével szokatlan, tágas és színvonalas körülmények között, a Dombóvári Művelődési Ház színháztermében számított az érdeklődőkre. Utóbbiak nem is maradtak távol, sőt teljesen kitöltötték a rendelkezésükre állói teret.

Az estre nagy lendülettel és kitartással készülő zenekar - hála a ház színvonalas technikájának és felkészült technikusainak - a hangulatokhoz, dallamokhoz és ritmusokhoz igazodó fényjátékkal kísérve az alábbi fajsúlyos zeneszámokat szólaltatta meg kizárólag hangszerekkel a koncert első részében: Alfred Reed: Festival Prelude, Hidas Frigyes: Ünnepi zene, Ralph Vaughan Williams: Angol Népdalszvit, T. J. Powell: Castell Coch. Majd a szünet utáni folytatásban a következő művek hangszeres előadásával evezett könnyedebb vizekre a zenekar: Kees Vlak: New York Ouverture és John Townell Williams: Highlights from Hook.

A még a szünet előtt elhangzó Edward Elgar Enigma-variációk című művének „Nimrod” tételénél szólót énekelt Takács Barbara, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének magánének szakos hallgatója. A második részben a Claude François, Gilles Thibaut és Jaques Revaux szerzőhármastól megszólaltatott My Way címűben szólóénekkel Bodor Szabina és Govnik Fruzsina közreműködött.

A műsort két alkalommal szakította meg „prózai” rész. A nyitányt követően Sásd Város Önkormányzata részéről - az egyébként szintén zenekari tag - Dr. Jusztinger János mondott köszöntőt, melyben röviden visszatekintett az 1974-ben úttörőzenekarként alakult, majd 1987-ben Elek Péter szárnyai alá került együttes múltjára. Egyben jelezte, az est főszereplői júniusban a szerbiai Nagybecskereken vesznek nemzetközi fúvóstalálkozón. A konferáló Cserveni Gábor szavaiból később kiderült, a csapat a május 12-ére a sásdi közösségi házba szervezett jótékonysági bál bevételével is igyekszik hozzájárulni az utazás költségeihez.

A második részben jubilálók köszöntése és az Év Zenekari Zenésze Díj átadása zajlott zenementesen. Elek Péter karnagy és Szeifer Csaba, a Sásdi ÁMK intézményegység-vezetője 5 éves évfordulójuk alkalmával Gál Szandrát, Kövesdi Kingát, Tóth Ada Esztert és Somogyi Árpádot köszöntötte. Majd nagy gratuláció és taps járt a 25 éve oszlopos tagoknak, Szabó Lászlónak és Mészáros Zsoltnak.

A 2010-ben alapított Év Zenekari Zenésze Díj odaítéléséről a tagok kétfordulós, titkos szavazással döntenek. Technikai okok miatt most vette át díját a 2010-es tevékenységük alapján arra érdemesnek tartott Tóth Ada Eszter és Elek Petra. Utóbbi csak jelképesen, hiszen „sajnos” nem lehetett jelen, mivel az Amerikai Egyesült Államokban folytat zenei tanulmányokat. A 2011-es Év Zenésze Díjat a szavazatok alapján Fedeles Nándor érdemelte ki.

A több videóbejátszást is hozó Fény Koncert utolsó részében a fúvósok a színpadon kiegészültek a Lakatos Judit vezetésével működő Sásdi Vegyeskar és a Markovics Gábor szárnyai alatt dolgozó Kapos Kórus tagjaival. A népes társaság előbb Dés László A Zene című dalát szólaltatta meg, melyhez Bodor Szabina énekelt szólót. A Fény Koncert a tervek szerint újabb közösen előadott műsorszámmal, Ennio Morricone/Johan de Meij Moment for Morricone című művével ért volna véget. Ám a számításokat „keresztülhúzta” az előbb ülve, majd felállva tapsoló közönség, amely két dinamikus ráadást is kieszközölt a zenekartól.

A fotókat Kerekes László készítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!