Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 08. 20:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI, helyi híreink szerkesztője

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyek

A madéfalvi veszedelemre emlékeztek a székelyek

A XVIII. századi osztrák katonai megtorlás 248. évfordulójára emlékeztek a kelet-erdélyi Madéfalván; a veszedelem eredményeként megszülető bukovinai székelység hagyományai Dombóváron közel két éve élnek.

A mádéfalvi veszedelem emlékműve Köllő Miklós szobrával - forrás: Wikipédia

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a madéfalvi veszedelem néven hírhedtté vált megtorlás emlékét olyan közösség múltjaként kell értelmezni, amely minden veszteséget túlélt, minden tragédián túltette magát, és képes volt újrakezdeni. Rámutatott: a mai székelyek örökölték elődeik makacsságát, kitartását és hazaszeretetét, tudnak építkezni, és ragaszkodnak szabadságukhoz, jogaikhoz.

Kelemen kifejtette: hisz abban, hogy a romániai magyarok az elmúlt húsz évben felmutatott összefogást a huszonegyedik században is képesek továbbvinni az örökségbe kapott értékek megőrzése érdekében. "Azt üzenjünk Madéfalváról, hogy a székely emberek, az erdélyi magyarok szabadságszerető emberek, tisztelik azt, aki tiszteli őket, szeretik a szabadságot, és szeretnek a saját sorsukról dönteni - mondta Kelemen Hunor.

Mária Terézia császárnő 1760-ban elrendelte a kuruclázadás leverésekor megbízhatatlannak nyilvánított és felszámolt székely határőrség újbóli felállítását. A székelyek sérelmezték, hogy idegenben is kell majd szolgálniuk német vezénylet alatt, és katonai szolgálatuk fejében nem nyerhetik vissza régi szabadságjogaikat.

Nagy részük ezért elbujdokolt az erőszakos sorozás elől, mintegy 2500-an azonban összegyűltek az Olt-menti Madéfalván, és tiltakozó petíciót fogalmaztak Mária Terézia számára. A császári csapatok Adolf Buccow tábornok parancsára 1764. január 7-én hajnalban ágyúkkal lőtték Madéfalvát, véres mészárlást rendezve.

Helyi híreink szerkesztőjétől:

A dátum a bukovinai székelység „születésnapjának” is tekinthető, hiszen az ezután következő tízévnyi bujdosás után 2600 székely telepedett le Bukovinában. A túlnépesedés miatt 1883-ban mintegy négyezren költöztek az Al-Dunához, többen pedig innen is tovább. A Monarchia széthullásával Bukovina 1920-ban román fennhatóság alá kerül, és a székelyek másodrendű állampolgárrá váltak a szülőföldjükön. Miután 1941 áprilisában Magyarország a hitleri Németország oldalán lerohanja Jugoszláviát, 13500 bukovinai székely és 1000 moldvai magyar települhet át Bácskába. Ezt nevezik a bukovinai székelyek hazatérésének. 1944 októberében azonban menekülniük kellett innen, és csak 1945 márciusában telepedhettek le véglegesen a Dunántúlon - foglalható össze a népcsoport története Kóka Rozália néprajzkutató, mesemondó, író elbeszélése alapján.

Lassan két éve, 2010. február 17-én alakult meg a Dombóvári Székely Kör a bukovinai tradíciókat közösségben is ápolni kívánók helyi csoportjaként. Az egy esztendeje, 2011. január 9-én a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége tagjainak sorába felvett, aktív rendezvényszervező csoport a hazatérés hetvenedik évfordulójának tiszteletére székely kaput állíttatott Dombóváron, melynek felavatására 2011. április 17-én került sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.