Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Április 11. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: MTI, fotó: https://www.freepik.com/free-photo/girl-teaching-her-grandfather-how-use-

A költészet napja - Egész napos online programot hirdetett meg a Magyar Versmondók Egyesülete

A költészet napja - Egész napos online programot hirdetett meg a Magyar Versmondók Egyesülete

Egész napos online programot hirdetett meg a Magyar Versmondók Egyesülete a költészet napjára; szombaton mintegy száz külföldön élő magyar mond majd verset a Facebookon.

"Világméretű költészet napi összefogást hirdetett Lutter Imre és a Magyar Versmondók Egyesülete április 11-ére, a költészet napjára" - olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Mint írják, "A világ vagyok" címmel, József Attila - A Dunánál című versének idézetével indítják el szombaton az online programot, amelyben kétórás bejelentkezések közben csaknem száz külföldön élő magyar mond majd verset.
A világ különböző részein élő magyarok, a karantén miatt elzárva, saját otthoni környezetükben vállalták, hogy elmondanak egy általuk választott magyar verset. A klasszikus és a kortárs irodalom gyöngyszemeit hallhatják a nézők, akik bekapcsolódhatnak és kommentelhetnek - olvasható a közleményben.
Mint írják, bejelentkezik versmondó a Vajdaságból, Szerbiából, Szlovéniából, Erdélyből, Szlovákiából éppúgy, mint Angliából, Skóciából, Németországból, az Egyesült Államok és Kanada számos államából és Ausztráliából is.
A közvetítések szombaton délelőtt 10 órakor indulnak Lutter Imre Facebook-oldalán, ahol kétóránként következnek az újabb versblokkok, amelyekben versfilmek és a Nemzeti VERSeny versklipjei is helyet kapnak. Az utolsó, hatodik élő bejelentkezés egy verses kívánságműsor lesz, este 8 órától, amelynek keretében a nézők előre kérhetnek verset, amelyet a versmondó művész tolmácsol, vagy mutat be filmen.
Mint a szervezők írják, az online rendezvénynél százezres nagyságrendű látogatószámra számítanak. Mint kiemelik, a Kárpát-medencében, valamint a diaszpórában élő magyarok megszólításában mindenütt akadtak segítőik. Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke Szerbiában, a Romániában élő versmondóknál Szász-Kolumbán Olga és Szőke Henrietta, Szakács Ágnes, a San Diegó-i és Anna Lynn Reeves - akivel a világszintű összefogás ötlete is közös - a Los Angeles-i magyar közösség szervezőjeként segített a Magyar Versmondók Egyesületének.
A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

A fotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.