Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 18. 17:02, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A felmelegedéssel több baktériumfertőzés várható

A felmelegedéssel több baktériumfertőzés várható

A globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak – állapította meg egy német kutatócsoport.

A tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő baktériumok terjedését a német szövetségi kockázatértékelési kutatóintézet (BfR) értékelése szerint.

„Húsz Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt” – mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

Hosszabb hőhullámoknál a vízhőmérséklet 20 fok fölé emelkedhet, tehát javulnak a vibriók életfeltételei, ráadásul a Balti-tenger sókoncentrációja alacsony. „Éppen a két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára javulnak a feltételek” – tette hozzá. A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az év eddigi hónapjai alapján végzett értékelése szerint új hőmérsékleti rekordok születhetnek idén, az északi féltekén ismét forró nyár várható.

A Robert Koch Intézet szerint fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől, idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberekre azonban veszélyt jelent: főként a cukorbetegek, a májbajosok és a daganatosok kockázata jelentős.

Halálos kimenetelű fertőzés egyébként elvétve akadt az elmúlt években, a betegséget antibiotikummal kezelik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.