Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 31. 08:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Székely Kör

A Dombóvári Székely Kör volt a házigazda a Székely Mesemondó Versenyen

A Dombóvári Székely Kör volt a házigazda a Székely Mesemondó Versenyen

2016. 03. 19-én a Dombóvári Művelődési Ház megtelt székelyruhás gyerekekkel és felnőttekkel, akik a XIX. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyre érkeztek, melynek idei házigazdája a Dombóvári Székely Kör volt.

Ezek a gyönyörű népviseletbe öltözött gyerekek ötödik -hatodik generációs leszármazottai a Madéfalváról elmenekült székelyeknek, azaz 250 éve élnek távol őseik szülőföldjétől. Már nagyszüleik is Dél-vidéken vagy Magyarországon születtek, mégis olyan ízesen, élethűen beszélik a bukovinai nyelvjárást, hogy az ember szíve (főleg, ha erdélyi származású és ezek a sajátos kifejezések nagyon mélyről előjövő emlékeket idéznek) majd megszakad, ahogy gyermeki bájjal vagy komolysággal adják elő tréfás kis meséiket, tanulságos történeteiket. Csodálatra méltó, ahogy ápolják a hagyományokat, őrzik őseik nyelvét és viseletét, amiben jelentős szerepe van a szülőknek, nagyszülőknek, lelkes pedagógusoknak

Az első mesemondó versenyeket a Bonyhádi Székely Kör vezetője, Höfler Lajosné Kelemen Emma szervezte 1991 és 1997 között, amolyan hagyományőrző kezdeményezésként, hogy életben tartsák azt a hatalmas mesekincset, mely a bukovinai székelyek körében olyan sokáig a hétköznapok részét alkotta és amely színes és gazdag nyelvjárást is őriz. 1998-tól a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, felismerve közösség-szervező és értékmentő mivoltát, felvállalta a verseny szervezését. Azóta változó helyszínen került megrendezésre, töretlen érdeklődés mellett, négy korcsoportban. Idén 59 jelentkező közül válogatta ki a 15 tagú zsűri a legjobb előadókat, akik közül 19 fő versenyezhetett a döntőben.
A győztesek a következők:
7- 10 éves korosztály: I. helyezett Kovács Hargita II. helyezett Márton Zalán ,III. helyezett Csernik Zorka.
10-14 éves korosztály: I. helyezett Horváth Áron,II helyezett Csernik Dávid Zakariás,III. helyezett Kovács Liza.
14-18 éves korosztály: I Kató Hargita, II.-III megosztva Halbax Zsóka és Sebestyén Nóra.
Különdíjas Hajdú Alíz és Tóth Kristóf lett.

A verseny megszervezését sokan támogatták felajánlásokkal, önzetlen önkéntes munkával. Külön köszönet jár a zsűritagoknak, akik e nehéz és nemes feladatra vállalkoztak: Sebestyén István, Csiki Béla, Illés Tibor, Illés Tiborné / Cilike, Nyírőné Csibi Margit a Székely Szövetség képviseletében, és a helybeliek: Puskás Antal, Szórádiné Bodrogi Noémi, Márton Árpád, Martinkáné Erős Ágnes, Dr. Nagy Miklós, Markovits Magdolna, Beréti István, Győrffyné Dávid Zsuzsanna, Kaszás Zoltán, Kovácsné Kollár Ágnes.

Hálás köszönet a Szucsáva Székely dalkör tagjainak, akiknek a vendégek szórakoztatása mellett a versenyzők és kíséretük fogadása, ellátása jutott feladatul és mindezt olyan odaadással végezték, hogy a Szövetség jelenlevő tagjai, alelnöke, elnöke személyesen fejezték ki elismerésüket a színvonalas rendezvényért, bőséges ellátásért.

A várost Kaszás Zoltán tankerületi igazgató képviselte, aki vállalta a zsűrizést a délelőtti előválogatáson, a délutáni döntőn és a kiértékelő záróbeszédet tartotta. A díjátadón Fábián Éva zsűrielnök, a rendezvény fővédnöke gratulált a győzteseknek. A gálaműsor megnyitóján beszédet mondott Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, aki 1998-2011 között a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökeként sokat tett az egyesület sikeres fejlődéséért, és a helyi székely körök, többek közt a Dombóvári Székely Kör megalakulását szorgalmazta, tevékenységét azóta is figyelemmel kíséri, segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.