Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2022. Január 25. 08:43, kedd | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

A dombóvári kertbarátok mindent megtetettek a bőséges szőlőtermés érdekében

A dombóvári kertbarátok mindent megtetettek a bőséges szőlőtermés érdekében

Az idén ötven éves Dombóvári Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést.

Szabó Zoltánnál, Kelemen Sándornál és Varga Péternél is megvizsgálták a legvágott vesszőt, és mindent megtettek a gazdag szőlőtermés érdekében.

Az év első boros ünnepén igen szép idő volt a reggeli havazás után. Páldi Ede az egyesület elnöke ismertette a jeles napra vonatozó legfontosabb tudnivalókat. Úgy tartják, hogyha megcsordul a Vince, teli lesz a pince, vagyis a hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. Tehát az olvadó hó reményeik szerint gazdag termést ígér 2022-ben, nyugtázták örömmel a jelenlévők.
Miután megkóstolták a házigazda borát, s véleményezték a nedűt, kezdődhetett a munka szombaton kora délután, a metszés, majd az szőlőtőke öntözése megszentelt borral, végül a megfelelő mennyiségű borfogyasztás.

A lemetszett szőlővesszőket ilyenkor beviszik a melegre, kancsóba teszik. Ebből az első metszésből a gazdák hasznos információhoz jutnak, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés. A gyakorlott szőlősgazdák megvitatták a metszés szabályait, gyakorlatát és sok hasznos információt osztották meg egymással.

Egy biztos, a szőlő gondozása, művelése egész embert kíván az év minden szakaszában, ha jó minőségű bort szeretnénk az asztalra tenni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 09:56, kedd | Helyi

Régióbajnokok bajnoka a Dombóvári Kosársuli serdülő csapata!

A DOMBÓVÁRI KOSÁRSULI serdülő/A csapata a regionális bajnokok döntőjét Kiskunfélegyházán szoros csatában megnyerték a hétvégén.

2022. Május 22. 11:58, vasárnap | Helyi

Dombóváron is várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket május utolsó vasárnapján

Május 29-én megnyílnak a tűzoltólaktanyák

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 20. 08:46, péntek | Helyi

Terv szerint halad a Színforgó felújítása

Ismét felkereste Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművésznő és Wiedmer-Balipap Zsuzsa a restaurátorokat, akik a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában található alkotást, a Színforgót újítják fel.