Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 31. 13:00, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A csehek szeptember 20-tól vehetik fel a harmadik oltást

A csehek szeptember 20-tól vehetik fel a harmadik oltást

Csehországban szeptember 20-ával kezdődően minden olyan állampolgár felveheti a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát, akinek a második oltása óta eltelt már legalább nyolc hónap

- jelentette be a hétfői kormányülés után Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Döntésében a cseh kormány kiemelten a hatvan éven felülieknek és a krónikus betegeknek ajánlja a harmadik dózis felvételét. A kabinet korábban a korhatárt 65 évben tervezte meghatározni, de járványügyi és orvosi szakértők javaslatára ezt végül 60 évben határozták meg. A krónikus betegeknek azt ajánlják, hogy a harmadik adag felvétele előtt konzultáljanak háziorvosukkal.

"A lakosság kockázatos csoportjainak kimondottan ajánljuk a harmadik adagot" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Tekintettel a koronavírus-járvány várható erősödésére az őszi hónapokban, a kormány arról is döntött, hogy a szociális intézményekben dolgozó, be nem oltott alkalmazottak szeptember közepétől hetente új tesztelésnek kell alávetniük magukat.

Miután az eddig működő nagy oltóközpontok fokozatosan megszűnnek, helyettük sok kisebb működik, és oltanak a háziorvosok is. A harmadik dózist alapvetően a kórházakban és a háziorvosoknál lehet majd felvenni.

"Az immunitás megerősítése érdekében és az őszi járványhullám előtt nagyon fontosnak tartjuk, hogy a harmadik adag felvételének lehetőségét megadjuk az embereknek" - indokolta a döntést Adam Vojtech. A hatóságok célja, hogy a cseh lakosság átoltottsága elérje legalább a 70 százalékot.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 5,7 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 250 ezren pedig csak az első adagot. Jelenleg naponta mintegy 30-35 ezer adagot adnak be, s ehhez ma már nem szükséges semmiféle regisztráció.

Az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének (ÚZIS) legborúlátóbb forgatókönyve szerint szeptember közepén mintegy 500-ra nőhet Csehországban a Covid-19 betegséggel kórházi kezelésre szorulók száma, s közülük legfeljebb száznak lehet majd szüksége intenzív terápiára. Márciusban a kórházban kezeltek száma meghaladta a kilencezret - fejtette ki Adam Vojtech.

Jelenleg a napi új fertőzések száma 150-200 között mozog, kórházban csak néhány tucat ember van. Csehországban már több hete nem volt koronavírus okozta haláleset. Ennek ellenére továbbra is kötelező az arcmaszk használata a zárt termekben, a tömegközlekedésben és a tömegrendezvényeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése