Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 29. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Wikipedia, baranyatermeszetbarat.hu

A 125 éve született „bogaras bíró” emlékére túráztak

A 125 éve született „bogaras bíró” emlékére túráztak

1887. április 9-én született Gebhardt Antal, akit „bogaras bíróként” is emlegettek kortársai. Jogi karrierje mellett ugyanis vonzotta az élővilág, a bogarak világa. A kutatóra évről évre túrával emlékeznek.

A Pécsen született Dr. Gebhardt Antal (1887-1972) jogi szakvizsgáját megszerezve előbb dombóvári járásbíró lett, majd a járásbíróság elnöke 1948-ig, amikor is a Pécsi Felsőbíróság tanácselnökének nevezték ki. Azonban jogi diplomája mellé bölcsészdoktori oklevelet is szerzett Pécsen 1929-ben a biológia-őslénytan és az állatföldrajz tárgyköréből. 1933-ban az egyetem magántanára lett. Alapítója, majd vezetője volt a Janus Pannonius Múzeum természettudományi osztályának. 1963-ban az MTA doktora lett. Zoológiai kutatásokat végzett a Mecsekben, a Déli-Kárpátokban és a Retyezáton is. Érdekelte a barlangok és források élővilága, ezért kutatta az abaligeti és a mánfai barlangot, és a mecseki források élőlényeit is tanulmányozta.

A dombóvári Delta Turista Egyesület szervezésében - a pécsi Mecsek Egyesület társrendezésében és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával - megvalósult évfordulós túra április 14-én reggel startolt el az abaligeti vasútállomásról.

A lenti képre kattintva a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnökétől, Tóth Klárától olvashat részletes túrabeszámolót, és megnézheti további fotóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!