Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 25. 10:28, kedd | PR
Forrás: Arrabona Média

A 10 legjobb funkcionális élelmiszer, alias superfood

A 10 legjobb funkcionális élelmiszer, alias superfood

Mi is az a funkcionális élelmiszer, alias superfood? Ezek azok az ételek, amikről a mai kor azt gondolja, hogy ők találták ki, pedig már régóta ismertek és használatosak.

Igaz, a média és az egészséges életmód újkori követői mostanában fedezték fel, így bekerült a köztudatba és egyre nagyobb népszerűségre tettek szert ezek az ételek. Ez azért alakult így, mivel néhányuk extra dózist tartalmaz egyes vitaminokból, nyomelemekből, így mindenképp jól járunk, ha ismerjük őket, sőt napi, heti szinten fogyasztjuk is az ajánlott mennyiséget betartva. Lássuk, hogy mi is ez a 10 superfood!

1. Chia mag, vagy más néven az azték zsálya egy növényi fehérjékben gazdag, de alacsony szénhidrát tartalmú és alacsony glikémiás indexű mag, éppen ezek miatt számos diétába, étrendbe tökéletesen beleilleszthető, többek közt az inzulinrezisztencia, cukorbetegség vonalon mozogva. Magas a rosttartalma, valamint nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és 6 zsírsavakat, így hamar teltségérzetet biztosít. Általában reggelire vagy tízóraira javallott a fogyasztása, de egy nagyon fontos dolog, amit minden esetben be kell tartani, hogy fogyasztás előtt minimum 10-15 perccel be kell áztatni.

2. A goji bogyó magas C-vitamintartalmának hála méltán érdemelte ki, hogy a superfoodok sorában találjon helyet. Ez roppant hasznos a keringési rendszerre nézve, az agyra pozitív hatást gyakorol, valamint a kognitív képességek, és a látás javulása terén kiemelkedő. Fogyasztható teaként vagy étrendkiegészítőként.

3. A mandula a következő a sorban, mivel gazdag fehérjében, A-provitaminban, E- és B-vitaminokban, mikroelemekben, és hatalmas mennyiségű telítetlen, jótékony hatású zsírsavakban. Fogyasztható olajos magként is, de ma már számos dolgok állítanak elő belőle. Ilyen a mandulaliszt is, ami igazi finomság, a gluténérzékenyeknek nagyon hasznos.

4. Az avokádó nagy mennyiségű A-B-C-D, és E-vitaminokat, valamint ezen felül kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat is tartalmaz. fontos, hogy fogasztás előtt érdemes pár napig érlelni, mivel éretlenül kerül a polcokra, így 1-2 napig érdemes újságba csomagolni, vagy banán mellett tárolni, hogy gyorsabban megérjen.

5. A nem annyira ismert búzafű is bekerült a sorba, mivel tartalmazza az összes, emberi szervezet számára hasznos ásványi anyagot, valamint fehérjét, 17féle aminosavat és az összes esszenciális aminosavat egyaránt. Segíti a méregtelenítést, könnyen emészthető. Érdemes étrendkiegészítőként fogyasztani. A búzafű elérhető por formában is.

6. Ha olyan ételt keresünk, ami hatalmas mennyiségben tartalmaz fehérjét, D-vitamint, szelént, B2, B3, B6 és B12-vitamint, akkor a lazac lehet a mi superfoodunk. Segít az Alzheimer-kór, a reuma és a szívinfarktus és a magas vérnyomás megelőzésében.

7. Az áfonya egy roppant egészséges gyümölcs, talán nem is nagyon találunk olyat, ami több antioxidánst és karotint tartalmaz. B1-, B2-, B3-, B6-, A-, D- E-, C-vitaminokban gazdag és kiváló folsav forrás.

8. A fahéjnak is itt a helye, mivel az ízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében segít, főleg, ha minden nap fogyasztjuk egy kis mézzel elkeverve. Továbbá segít a vércukorszint értékének kiegyensúlyozásában, nem fog ingadozni, hanem szépen beáll egy adott szintre.

9. A gluténmentes Quinoa egy remek, lassan felszívódó szénhidrát, így a vércukorszintre jótékony hatást gyakorol, hiszen alacsony a glikémiás indexe. Magas a fehérjetartalma, gazdag esszenciális zsírsavakban, így érdemes fogyasztani.

10. A brokkolit nem mindenki szereti, de azok nem tudják mit veszítenek. Magas a kálium, kálcium, magnézium, vas és foszfortartalma. Gátolja a pajzsmirigyhormon túlzott termelődését, valamint emellett remek köret is lehet egy kis párolt csirkemell társaságában, vagy egytálételek elengedhetetlen tartozéka.

Ezeket a funkcionális élelmiszereket sok helyről be lehet szerezni, de a legegyszerűbb, ha online, egy helyről vásároljuk meg kedvenceinket. A Magzsola webáruházban ezt igen könnyen megtehetjük és a superfood-okon kívül még sok más egészséges és finom dolgot is betehetünk a kosarunkba.

Címkék: élelmiszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.