Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 02. 15:41, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

1995-ös pécsi taxisgyilkosság: megkezdődött a tárgyalás

1995-ös pécsi taxisgyilkosság: megkezdődött a tárgyalás

Megkezdődött az 1995-ös pécsi taxisgyilkosság ügyének tárgyalása szerdán a Baranya Megyei Bíróságon. A vádlott a rendőrségi vallomásában azt mondta: egy belső hang hatására ölt.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Az ügyészség Both Róbertet különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja. A 38 éves, szabadlábon védekező férfi elismerte bűnösségét, de arra hivatkozva, hogy nem érzi jól magát, a bíróságon szóban nem kívánt vallomást tenni. A bíró által felolvasott rendőrségi vallomásából az derült ki, a férfi úgy érezte, egy belső hang mondja neki: öljön meg valakit.

Gál Csilla taxisofőrt 1995. december 1-jén, több késszúrással sebesítette meg támadója. A vérző nőre egy orvos házaspár talált rá az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a taxis még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire odaérkeztek, a taxisofőr meghalt.

Az ügyben indult nyomozás nem vezetett eredményre, tizenöt évvel később azonban Both Róbert jelentkezett a rendőrségen, azt állítva, hogy ő a gyilkos, és részletes beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint Both Róbert Romániában született; édesapja rendszeresen verte. A vádlott bányalakatosnak tanult, de az iskolát nem fejezte be, s egy jobb élet reményében 1990-ben Magyarországra települt, ahol 1998-ban magyar állampolgárságot kapott. Először Siklóson, majd Pécsen, egy albérletben lakott, és a geodéziai vállalatnál helyezkedett el segédmunkásként. A csendes, visszahúzódó férfi magányosnak érezte magát, honvágy gyötörte és - vallomása szerint - egy belső hang azt súgta neki, hogy bántson, öljön meg valakit; így történt a gyilkosság napján is.

Mint a vádiratban szerepel, Both Róbert aznap munka után hazament, magához vett egy kést, egy esernyőt, a pénztárcáját az abban lévő ötszáz forinttal, és sétálni indult. A Konzum áruháznál beült Gál Csilla taxijába, azzal több helyszínre, utolsóként a mecsekszentkúti elágazáshoz vitette magát, azzal az indokkal, hogy arra lakik az orvosa. Miután a taxist a késsel többször megszúrta, a nő kiszállt az autóból és menekült, a vádlott pedig kirúgta a jármű ajtaját, s a pénztárcáját és az esernyőjét hátrahagyva gyalog hazament.

Az ügyészség igazságügyi szakértő véleményére hivatkozva azt állítja, hogy Both Róbertnek személyiségzavara van, de nem szenved olyan kóros elmeállapotban, amely a tett elkövetésének idején megakadályozta volna cselekedetei súlyának felismerésében.

Both Róbert, aki a gyilkosság óta családot alapított, rendőrségi vallomásában azt mondta: szorongásos depresszióban szenved, nyugtató és hangulatjavító gyógyszereket szed, s már a gyilkosságot megelőzően is hallott ölésre buzdító belső hangokat. Úgy gondolta, ha megteszi, megtorolhat minden rosszat, ami őt korábban érte.

Közölte azt is, hogy a bűncselekmény napján nem konkrét személlyel akart végezni. Azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot.

Magyarázta szerint azért adta fel magát, mert hét évvel ezelőtt csatlakozott egy felekezethez, "keresztény lett", és bár tisztában volt azzal, hogy felelősségre vonják, lelkiismeret-furdalás gyötörte, s "le akarta rendezni az ügyet".
Both Róbert tavaly levélben kért bocsánatot az áldozat családjától.

Az 1995-ös taxisgyilkosság vádlottjának pere csütörtökön, tanúk meghallgatásával folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön